Michael Schöll: Att se Alzheimers sjukdom - positronemissionstomografi i demensforskning

Föreläsning

ONSDAGSAKADEMIN - föreläsningsserie för anställda och studenter inom hälsovetenskap. Vi bjuder på lunchmacka - först till kvarn!

Positronemissionstomografi (PET) är en nuklearmedicinsk bildgivande metod som bidragit till modern kunskap om Alzheimers sjukdom. Vid alzheimer ansamlas proteinerna beta-amyloid och tau i hjärnan, vilket är sjukdomens viktigaste patologiska kännetecken. Genom att använda PET börjar forskare nu kunna peka på skillnader mellan en hjärna som kommer att åldras normalt och en hjärna som potentiellt kommer att utveckla en demenssjukdom.
Michael Schöll har rekryterats till GU genom Wallenberg Centre for Molecular and Translational Medicine, och etablerar nu PET som neurologisk forskningsmetod i Göteborg. Han disputerade vid Karolinska Institutet, och har forskat kring Alzheimers sjukdom i världsledande grupper inom bildgivande metoder i Sverige och USA.

Föreläsare: Michael Schöll, Wallenberg Centre for Molecular and Translational Medicine.

Datum: 2017-09-13

Kategorier: Medicin

Arrangör: kommunikationsavdelningen, Sahlgrenska akademin.

Plats: Academicum, Medicinaregatan 3
Sällskapsrum Birgit Thilander, Medicinaregatan 3.

Kontaktperson: Elin Lindström Claessen

Sidansvarig: Eva Sjögren Nilsson|Sidan uppdaterades: 2006-02-13