Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Ny behandling mot benskörhet ger bättre skydd mot frakturer

  [2017-09-12] En ny behandling mot benskörhet ger större förbättringar i bentäthet och effektivare skydd mot frakturer än nuvarande standardbehandling. Det framgår av en studie publicerad i The New England Journal of Medicine (NEJM). Studien är den första som jämför två osteoporosläkemedels effekt på fraktur.

 • Minskad risk för återinsjuknande efter hjärtinfarkt

  [2017-08-28] Att bekämpa kronisk inflammation i kärlväggarna är en effektiv väg att förhindra återinsjuknande efter hjärtinfarkt. Det visar en studie på över 10.000 patienter, publicerad i The New England Journal of Medicine (NEJM).

 • Genterapi som skyddar mot viktökning och insulinresistens hos möss

  [2017-08-23] Viktuppgången uteblev, trots större energiintag, och insulinkänsligheten ökade. Det är resultat av försök på möss som via genterapi getts förhöjda nivåer av proteinet BMP4 i en studie vid Sahlgrenska akademin, publicerad i Cell Reports.

 • 19 miljoner till forskning kring hjärt-kärlsjudomar

  [2017-08-23] Fredrik Bäckhed och Annika Rosengren del av AFAs 50-miljonerssatning på forskning om ett arbetsliv utan hjärt-kärlsjukdom.

 • Läkare kluvna inför handledning av blivande kollegor

  [2017-06-09] Yrkesverksamma läkare tvekar allt oftare inför uppdraget att handleda studenter från läkarprogrammets grundutbildning. Stress och press från högre ort, och ibland även från kollegor, bidrar till ambivalensen, visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin.

 • Tarmfloran har nyckelroll vid behandling med klassisk diabetesmedicin

  [2017-05-23] Nu klarnar bilden av hur det klassiska diabetesläkemedlet metformin verkar i kroppen. En studie vid Sahlgrenska akademin och universitetet i Girona indikerar att den kliniska effekten - stabilare blodsocker - uppnås via påverkan på tarmfloran.

 • Personer med diabetes stora vinnare när hjärt-kärlsjukdomar minskar

  [2017-04-18] Hjärt-kärlsjukdom har minskat rejält i Sverige sedan sent 1990-tal. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin på totalt närmare tre miljoner vuxna svenskar. Relativt sett är det personer med diabetes typ 1 och 2 som är de stora vinnarna.

 • Kontinuerlig mätning sänker blodsockret långsiktigt vid diabetes typ 1

  [2017-01-25] Klart lägre blodsockernivåer över tid - och högre välbefinnande. Det är några av resultaten från en längre studie vid Sahlgrenska akademin av kontinuerlig blodsockermätning vid diabetes typ 1.

 • Forskare oroas över unga vuxnas syn på egna arbetsförmågan

  [2017-01-09] Unga i arbetslivet ser sig som solospelare med eget ansvar för att upprätthålla arbetsförmågan. De anser sig själva ha bollen när jobbet kräver nya kunskaper och motivation, visar forskning från Sahlgrenska akademin.

 • Kvinnors livskvalitet påverkas mer än mäns av irriterad tarm

  [2017-01-03] Dubbelarbete och hög skämsfaktor kan leda till att kvinnors livskvalitet påverkas mer än mäns vid IBS, en mycket vanligt förekommande mag-tarmsjukdom. Även med samma nivå av fysisk smärta och andra besvär är kvinnornas upplevda livskvalitet avsevärt sämre än männens, visar ny forskning.

Visa fler nyheter...

Sidansvarig: Eva Sjögren Nilsson|Sidan uppdaterades: 2011-04-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://medicine.gu.se/aktuellt/nyheter/
Utskriftsdatum: 2017-11-24