Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kroppssammansättning


Vid institutionen bedrivs sedan flera år studier över kroppens innehåll av vatten, muskler, fett och ben, samt hur vattnet fördelar sig mellan kroppens cellmassa och den extracellulära vätskan. Vid sjukdom, som t ex cancer, inflammation eller infektion ökar vattenhalten utanför cellerna.

Forskningsprojekt:

Longitudinella förändringar av kroppssammansättning och energiomsättning. Hur ålder påverkar kroppssammansättning och energiomsättning är inte helt utrett. Projektet syftar till att beskriva förändringar över tid med hjälp av dubbelmärkt vatten och DXA hos en grupp individer följda mellan 73 och 86 års ålder.

Sjukdomsrelaterad undernäring: Effekter av nutritionsbehandling på kroppssammansättning och energiomsättning. Att upptäcka undernäring vid sjukdom är svårt då stabil kroppsvikt kan dölja att muskelmassa ersätts av vatten. Vår grupp har erfarenhet av de flesta metoder för dessa mätningar, inklusive BIS. Vi har nyligen visat att BIS kan användas för att värdera muskelmassa hos äldre personer i eget boende.
Projektet syftar till att använda BIS för bedömning muskelmassa:
o hos IVA-patienter med akut multiorgansvikt/infektion
o hos sjukhems-boende äldre med kronisk multiorgansvikt
o hos patienter med kronisk tarmsvikt
o hos patienter med malign sjukdom, speciellt i mag-tarmkanalen

 

 

Sidansvarig: Marja Schröder|Sidan uppdaterades: 2010-10-31
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?