Levnadsvanor och sjukdom över livscykeln

Det finns ökande evidens för att kroniska sjukdomar, som exempelvis hjärt- och kärlsjukdom, typ 2 diabetes och cancer, inte bara härrör från bestämningsfaktorer i medelåldern. Även faktorer som har ackumulerats från tidig ålder spelar in, och dessa bestämningsfaktorer interagerar dessutom med varandra. Exponering för vissa riskfaktorer under känsliga och kritiska perioder i livet kan påverka risken att drabbas av kroniska sjukdomar jämförelsevis mycket. De tidigaste bestämningsfaktorerna för risken att drabbas av kroniska sjukdomar är relaterade till vad som sker redan i livmodern. Rökning och undernäring under graviditeten är exempel på kända riskfaktorer som påverkar det ofödda barnet senare i livet. Nyligen genomförda studier visar dessutom att riskfaktorer kan påverka över generationsgränserna så att exempelvis en individs socioekonomiska status kan påverka nästa generations risk att drabbas av kroniska sjukdomar. Det är därför viktigt att använda ett bredare perspektiv och ta hänsyn till riskfaktorer under hela livet, ”life course approach”. Forskargrupperna på EPSO är involverade i ett flertal longitudinella studier med studiedeltagare i olika åldrar.

Sidansvarig: Katarina Englund|Sidan uppdaterades: 2015-05-12