Nya resultat från studie om behandling och följsamhet av kolesterolsänkande läkemedel hos patienter med typ 2-diabetes

Nyhet: 2017-08-22

Nyligen publicerades artikeln ”Refill adherence and persistence to lipid-lowering medicines in patients with type 2 diabetes: A nation-wide register-based study” i Pharmacoepidemiology and Drug Safety.

I studien undersöktes hur följsamheten och den kontinuerliga behandlingen till kolesterolsänkande läkemedel såg ut hos 97 595 vuxna patienter med typ 2-diabetes. De inkluderade patienterna påbörjade sin kolesterolsänkande behandling 2007-2010 och följdes i upp till 3 år. Patientinformation samlades in från Läkemedelsregistret, Nationella Diabetesregistret, Nationella Patientregistret, Dödsorsaksregistret och Longitudinella Integrationsdatabasen för Sjukförsäkrings- och Arbetsmarknadsstudier. Resultaten jämfördes mellan patienter med och utan tidigare hjärtkärlsjukdom.

I genomsnitt hade patienterna läkemedel tillgängligt under 71 % av sin observationsperiod. Patienter med tidigare hjärtkärlsjukdom hade en högre följsamhet jämfört med patienter utan tidigare hjärtkärlsjukdom. Den kontinuerliga behandlingslängden var snarlik mellan patientgrupperna; 73 % av patienterna var följsamma under minst ett år och mer än hälften var fortfarande följsamma efter tre år.

Artikeln finns att läsa i sin helhet här.

Sidansvarig: Katarina Englund|Sidan uppdaterades: 2015-01-02