Rekommenderat blodtrycksmål vid diabetes typ 2 ifrågasätts

Nyhet: 2016-08-23

Socialstyrelsen höjde nyligen den rekommenderade blodtrycksgränsen för patienter med diabetes. Detta kan leda till att fler patienter drabbas av stroke eller hjärtinfarkt, visar en ny studie vid Sahlgrenska akademin. Den nya studien är världens hittills största i ämnet och baseras på data från individer med diabetes typ 2 i det Nationella Diabetesregistret.

I februari 2015 höjde Socialstyrelsen i sina riktlinjer för diabetesvård gränsen för systoliskt blodtryck (blodtrycket vid hjärtats sammandragning). Tidigare låg gränsen på 130 mm Hg och i de nya rekommendationerna höjdes den till 140 mm Hg. Den rekommenderade gränsen har betydelse för hur intensivt man behandlar patienter med blodtryckssänkande läkemedel.

Linjärt samband

Bakgrunden till den ändrade rekommendationen var forskning som tydde på att inte bara höga blodtrycksvärden, utan också värden under 130 mm Hg kunde leda till ökad sjuklighet i hjärtkärlsjukdomar.

Forskarna bakom den nya studien ifrågasätter nu detta. Deras studie visar ett linjärt samband mellan blodtryck och hjärtkärlsjukdom. Ju lägre blodtryck desto färre fall av stroke och hjärtinfarkt, alltså även på de lägsta nivåerna.

– Rekommendationerna att acceptera högre blodtryck hos patienter med diabetes tror vi är felaktiga. De kan leda till fler fall av stroke och hjärtinfarkt i patientgruppen, säger Staffan Björck, docent i njurmedicin vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och en av forskarna bakom studien.

Data från 187 000 patienter

Den nya studien bygger på data från Nationella Diabetesregistret, patientregistret och läkemedelsregistret. Den omfattar 187 000 patienter med diabetes typ 2, som i genomsnitt följts i fem år. Det finns en väsentlig skillnad i upplägget mellan den här studien och de studier som Socialstyrelsen baserar sina rekommendationer på. I den nya studien ingår inte patienter som redan drabbats av allvarliga sjukdomar.

– Det vi har sett i vår studie är att om vi tar bort individer med tidigare allvarlig sjuklighet då försvinner sambandet mellan lågt blodtryck och ökad risk för stroke och hjärtinfarkt, säger Samuel Adamsson Eryd, medicine doktor och försteförfattare till studien.

Till detta finns en naturlig förklaring.

– Lågt blodtryck kan bero på att man är allvarligt sjuk och har man med dessa patienter i en studie ser det ut som att lågt blodtryck ger mer hjärtkärlsjukdom, säger Staffan Björck.

Höjd gräns även internationellt

I Sverige finns cirka 300 000 patienter med diabetes, men problemet med blodtrycksgränserna berör inte bara dem. Både europeiska och amerikanska expertorganisationer har höjt den rekommenderade gränsen till 140 mm Hg för systoliskt blodtryck. Eftersom den nya studien är mycket större än alla tidigare studier i ämnet har den betydelse för diskussionerna om blodtrycksgränser både i Sverige och utomlands.

Studien Blood pressure and complications in individuals with type 2 diabetes and no previous cardiovascular disease: national population based cohort study publicerades i BMJ den 4 augusti.

Länk till artikel

Kontakt:
Staffan Björck, docent vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
staffan.bjorck@vgregion.se

Samuel Adamsson Eryd, medicine doktor och forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
samuel.adamssoneryd@registercentrum.se

Artikeln publicerades först på: sahlgrenska.gu.se

Sidansvarig: Eva Deutsch|Sidan uppdaterades: 2012-08-29