• Ny vårdrutin minskar risken för upprepade frakturer

[2020-02-27] Risken för att äldre ska drabbas av upprepade frakturer minskar med 18 procent om sjukvården är mer strukturerad och förebyggande, genom så kallade frakturkedjor. Det visar en studie från Göteborgs universitet.

• Fetmakirurgi effektivt även vid tidigt utvecklad fetma

[2020-02-20] Kirurgisk behandling av fetma är lika effektivt för individer som utvecklat sjukdomen tidigt, före 20 års ålder, som för dem som utvecklat fetma senare i livet, visar en studie från Göteborgs universitet.

• Ny professor i global hälsa vill skapa förändring

[2020-02-18] Som läkare träffade han uppåt hundra patienter varje dag, med ett stetoskop som enda utrustning. Upplevelsen fick honom att intressera sig för folkhälsa och hur man kan hjälpa fler människor på en högre nivå. Efter en lång resa från Yogyakarta till Umeå har han nu landat i Göteborg. Möt Nawi Ng, ny professor i global hälsa vid institutionen för medicin.

• Algoritm lär sig diagnostisera genetisk sjukdom

[2020-02-14] Genom att träna en algoritm med hjälp av patientdata har nu forskare vid Göteborgs universitet, tillsammans med forskare från Portugal, hittat ett sätt att uppskatta sannolikheten för om en patient lider av en vanlig genetisk sjukdom eller inte.

• Svårt bestämma tid för övergångsåldern hos var tredje kvinna

[2020-02-06] Passerat klimakteriet eller inte? Hos mer än var tredje 50-årig kvinna ger kroppen inget klart svar på den frågan, visar en studie från Göteborgs universitet. Orsaken är ökad användning av hormonspiral och p-piller.