• De vann läkemedelsjättens globala tävling

[2019-02-18] Som ett blodprov fast för lungorna. Så beskrivs metoden PExA, som innebär att man mäter partiklar i utandningsluft. Metoden kan revolutionera utredningen av lungsjukdomar och möjliggöra tidigare upptäckt av både astma, KOL och lungcancer. Nu har företagsjätten Johnson & Johnson utsett PExA till vinnare i sin globala tävling. Prissumman är 2,5 miljoner kronor och ett mentorskap från företaget.

• Kvinnor ökar i vikt när kraven på jobbet är höga

[2019-01-22] Höga krav på jobbet tycks vara en grogrund för viktuppgång hos kvinnor, oavsett om de har akademisk utbildning eller inte. Det framgår av en studie på drygt 3 800 svenskar.

• Hon ska stödja institutionens utveckling

[2019-01-14] Marie Emanuelsson inledde sin akademiska karriär med att stycka älgar. Knappt tre decennier senare har hon landat på institutionen för medicin, där hennes roll är att stötta institutionsledningen. Här berättar hon hur resan gick till, vad tjänsten som ledningsstöd går ut på och hur man disputerar med hjälp av torvproppar.

• B-celler i brässen kan lära T-celler skilja kroppsegna från främmande ämnen

[2019-01-14] Thymus, eller brässen som körteln också kallas, spelar en nyckelroll för vårt tidiga immunförsvar, eftersom det är här immunceller mognar till de specifika T-cellerna. En ny studie, gjord av forskare inom inflammationsforskning och pediatrik, tyder på att de B-celler som också finns i thymus kan vara viktiga för att T-cellerna ska lära sig känna igen kroppsegna ämnen och inte orsaka autoimmuna reaktioner.

• Sveriges första kirurgiska o anatomiska träningscentrum invigt

[2019-01-10] Den 17 januari invigdes KAT - Kirurgiskt anatomiskt träningscentrum på Medicinareberget i Göteborg. Centrumet har byggts upp av Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset i samverkan. Det är det första i sitt slag i Sverige där man använder donerade kroppar både till anatomiundervisning för studenter och färdighetsträning med wetlab-kurser för kirurger.