• Hon för tillbaka forskningsresultaten till Sierra Leone

[2019-05-16] Hur hjälper man funktionsnedsatta när det bara finns en utbildad arbetsterapeut i landet? Och hur skapar man bra ortoser när man först måste hitta plast att smälta? Skribenten Maria Arpe följde med när Lina Magnusson, universitetslektor på Institutionen för medicin, åkte tillbaka till Sierra Leone, där hon vill förbättra livet för dem som har det allra svårast.

• Kombinerad behandling bör ges vid tarmssjukdomen IBS

[2019-05-15] Ju fler avvikelser i tarmens och hjärnans funktion en person med IBS har, desto svårare symtom ger den funktionella tarmssjukdomen, och desto mer negativt påverkas det dagliga livet. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin, som tyder på att patienter med IBS bör få behandlingar som riktas mot olika avvikelser samtidigt, både för att förbättra tarmfunktionen och signalerna från hjärnan till tarmen.

• Bättre stöd till doktorander och handledare

[2019-05-08] Stöd vid konflikter och granskning av alla nya doktorandprojekt. Det är två viktiga uppgifter för de nya studierektorerna för forskarutbildningen vid Institutionen för medicin. Målet är att höja kvalitén på forskarutbildningen och att skapa ett mer synligt stöd.

• Årets avhandling kartlägger hjärtkärlsjukdom bland diabetiker på befolkningsnivå

[2019-05-07] Aidin Rawshanis avhandlingsarbeten om diabetes och hjärtkärlsjukdom väckte mycket uppmärksamhet långt innan han disputerade i oktober förra året. Hans delstudier är högrelevanta för kliniken och utförda med statistisk metodik i världsklass. Studierna publicerades i några de högst rankade tidskrifterna, däribland Lancet och NEJM.

• Hon blir ny administrativchef

[2019-05-07] Agneta Johnsson är en tidsoptimist som har skrattet nära till hands. Efter drygt tio år inom Naturvetenskapliga fakulteten ska hon nu ta sig an Institutionen för medicin. Här berättar hon om varför hon trivs inom universitetsvärlden, vad som lockade med nya tjänsten och vad som gör en bra ledare.