• Tarmmikrobiotan ger ledtrådar för diabetesbehandling

[2020-08-05] Den individuella mixen av mikroorganismer i tarmen ger viktiga ledtrådar till hur en framtida eventuell diabetes typ 2 kan förutses, förebyggas och behandlas. Det slås fast i en befolkningsstudie som leds från Göteborgs universitet.

• Tre GU-forskare får VR-medel till coronaforskning

[2020-07-08] Annika Rosengren, Per Sunnerhagen och Agnes Wold har av Vetenskapsrådet beviljats projektbidrag för forskning om coronavirus och covid-19.

• Poddtips: IBS-experten Magnus Simrén gästar Akademiliv

[2020-06-23] Uppemot tio procent av den vuxna befolkningen har IBS, Irritable Bowel Syndrome, i varierande svårighetsgrad. Professor Magnus Simrén bedriver IBS-forskning ur många olika perspektiv, och berättar om sjukdomen och de framsteg forskningen gör i podcasten Akademiliv.

• Världsmiljödagen: Ny kunskapsöversikt lyfter klimatförändringens hot mot folkhälsan

[2020-06-05] Idag släpps kunskapssammanställningen "Klimat och hälsa" - detta i samband med Världsmiljödagen 5 juni. Bakom rapporten står forskare från Sahlgrenska akademin i samarbete med Sveriges Läkarförbund, Sjukhusläkarföreningen, Läkare för miljön och AirClim (Luftförorenings- och Klimatsekretariatet).

• Kolesterolnivåerna sjunker i västvärlden men stiger i Asien

[2020-06-04] Människors nivåer av det som brukar kallas dåligt kolesterol sjunker kraftigt i västvärlden, men stiger i låg- och medelinkomstländer, särskilt i Asien. Det framgår av en omfattande global studie där forskare vid Göteborgs universitet medverkar.