• Miljömedicinskt pris för forskning om svårbehandlad astma

[2019-04-18] Ungefär var tionde person i Sverige har astma, och för vissa är sjukdomen synnerligen svår. Nu prisas forsknig i fältet när Madeleine Rådinger, docent vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, tilldelas Miljömedicinska priset 2019 av Cancer- och Allergifonden.

• Satsning på klinisk forskning bar frukt

[2019-04-16] Kan antiinflammatorisk kost minska symtomen vid ledgångsreumatism? Och hjälper träning vid inflammatorisk ryggsjukdom? Det är frågor som undersöks med hjälp av patienter på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. 2009 startade en ny enhet för att stärka klinisk forskning inom reumatologi. Idag är två av tre läkare på Reumatologen disputerade eller aktiva forskare och antalet kliniska studier har ökat betydligt.

• Nytt masterprogram i folkhälsovetenskap

[2019-04-15] Till hösten startar ett nytt internationellt masterprogram i folkhälsovetenskap med två inriktningar - hälsoekonomi och jämlik hälsa. Programmet får en unik profil, tydligare koppling till arbetsmarknaden och riktar sig till studenter från hela världen.

• Två Wallenberg Scholars till Göteborgs universitet

[2019-03-26] Knut och Alice Wallenbergs stiftelse har utnämnt professorerna Fredrik Bäckhed och Maria Falkenberg vid Göteborgs universitet till Wallenberg Scholars. Programmet har skapats för att ge toppforskare möjlighet att arbeta långsiktigt och forskningsanslaget till var och en är 18 miljoner kronor.

• AI-studie av riskfaktorer vid diabetes typ 1

[2019-02-26] Artificiell intelligens, AI, har nu ihop med konventionella statistiska metoder använts i en studie av riskfaktorer vid diabetes typ 1. Syftet har varit att identifiera vad som tydligast indikerar ökad risk för hjärt-kärlsjukdom och död.