• Hon ska stödja institutionens utveckling

[2019-01-14] Marie Emanuelsson inledde sin akademiska karriär med att stycka älgar. Knappt tre decennier senare har hon landat på institutionen för medicin, där hennes roll är att stötta institutionsledningen. Här berättar hon hur resan gick till, vad tjänsten som ledningsstöd går ut på och hur man disputerar med hjälp av torvproppar.

• B-celler i brässen kan lära T-celler skilja kroppsegna från främmande ämnen

[2019-01-14] Thymus, eller brässen som körteln också kallas, spelar en nyckelroll för vårt tidiga immunförsvar, eftersom det är här immunceller mognar till de specifika T-cellerna. En ny studie, gjord av forskare inom inflammationsforskning och pediatrik, tyder på att de B-celler som också finns i thymus kan vara viktiga för att T-cellerna ska lära sig känna igen kroppsegna ämnen och inte orsaka autoimmuna reaktioner.

• De får dela på 40 miljoner från Hjärt-Lungfonden

[2019-01-08] Hjärt-Lungfonden har tilldelat 50 miljoner kronor till forskare vid Sahlgrenska akademin, varav 40 miljoner går till forskare vid institutionen för medicin. Medlen ska bland annat ge ny kunskap om hur komplikationer efter hjärtkirurgi kan minskas, hur könshormoner påverkar hjärt- och kärlsjukdomar och hur KOL och astma kan diagnostiseras tidigare.

• Nybildning av nervceller påverkas vid ledgångsreumatism

[2018-12-14] Den kroniska inflammationen vid reumatoid artrit påverkar inte bara lederna. Forskare världen över uppmärksammar allt mer att även hjärnan påverkas av inflammationen. I en ny studie som publicerats i tidskriften PNAS visar forskare vid Sahlgrenska akademin att reumatoid artrit påverkar nybildningen av nervceller i hjärnan.

• Sex förslag - så kan nya läkarprogrammet utvecklas

[2018-12-10] Mer öppenvård och akutsjukvård, fler valbara kurser och längre perioder med verksamhetsförlagd utbildning. Det kan bli några nyheter när det sexåriga läkarprogrammet lanseras på GU. Karin Manhem är vice ordförande i läkarprogramkommittén. Här berättar hon hur långt arbetet har kommit.