• Medicinsk forskning rankas högre av dem som fått nyheter i väntrummet

[2019-08-08] En stor tv-skärm i väntrummet, där besökare informeras om medicinsk forskning som bedrivs i närområdet, kan det vara något? En studie visar att personer som på detta sätt servats med nyheter är mer intresserade av medicinsk forskning än de som slumpmässigt ställts utanför flödet.

• Buller, vibrationer och ergonomi största farorna för sjömän

[2019-07-17] Buller, helkroppsvibrationer från skrovet och ergonomisk belastning är huvudsakliga arbetsmiljöproblem inom dagens svenska handelssjöfart. Det framgår av forskning där arbetsmiljöfaktorer, ohälsa och cancer bland sjömän studerats.

• Ny grundläggande förståelse för hur lungcancer sprids

[2019-07-02] Lungcancerceller använder sig av antioxidanter, kroppsegna eller från kosten, för att öka upptag och användning av socker och därmed sprida sig i kroppen. Det visar svenska och amerikanska forskare i två studier, som öppnar för nya strategier att behandla lungcancer.

• Ökad risk för hjärtmuskelsjukdom vid övervikt i unga år

[2019-06-05] Redan vid mycket lätt ökad vikt, under gränsen till övervikt, ökar risken för den ovanliga hjärtmuskelsjukdomen kardiomyopati. Det framgår av en studie som omfattar drygt 1,6 miljoner värnpliktiga män i Sverige, som följts från mönstring och ett par-tre decennier därefter.

• Stela kärl i tonåren hos unga med ihållande fetma

[2019-05-28] Barn och unga med ihållande fetma har ökad stelhet i artärerna när de når övre tonåren. Det framgår av en studie på drygt 3000 barn som följts från 9 till 17 års ålder. Resultaten manar enligt forskarna till mer insatser för att hantera fetma hos tonåringar.