Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Ny teori om varför fler kvinnor än män får autoimmuna sjukdomar

  [2018-06-04] Nu presenteras nya fynd om möjliga mekanismer bakom könsskillnaderna när det gäller reumatism och andra autoimmuna sjukdomar. Studien, publicerad i Nature Communications, kan få betydelse för hur sjukdomarna behandlas framöver.

 • Tillväxthormon kan ge nytt hopp för strokeöverlevare

  [2018-05-23] Mindre trötthet och bättre återhämtning av kognitiva förmågor som inlärning och minne. Det kan bli effekter vid behandling med tillväxthormon efter en stroke, visar en experimentell studie på möss publicerad i tidskriften Stroke.

 • Louise Arvidsson fick pris för Årets avhandling vid institutionen för medicin 2017

  [2018-05-14] Årets avhandling vid institutionen för medicin 2017 Louise Arvidssons avhandling ¿Diets of European children, with focus on BMI, wellbeing, and families, The IDEFICS/I.Family cohort¿.

 • Vässade verktyg för att fastslå dödsorsaker

  [2018-04-27] Nu vässas verktygen för att fastställa dödsorsaker i länder där det normalt inte görs medicinska bedömningar eller obduktioner vid dödsfall. Metoden, att intervjua efterlevande, kan bli användbar även i rikare delar av världen.

 • Förändrade parrelationer vanligare efter fetmakirurgi

  [2018-04-03] Ensamstående personer som genomgår fetmakirurgi har ökade chanser att träffa en ny livskamrat. Samtidigt är det något vanligare att ett befintligt förhållande tar slut för den som opereras mot fetma, visar en studie publicerad i tidskriften JAMA Surgery.

 • Fetmaoperation skyddar mot kronisk njursvikt

  [2018-03-22] Patienter med fetma som opererats med fetmakirurgi har minst 50 procents minskad risk att drabbas av njursvikt. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin som publicerats i tidskriften International Journal of Obesity.

 • Nya fynd om sjukdomsrisker efter tidig hjärtkirurgi

  [2018-02-20] Infektioner och autoimmuna sjukdomar är vanligare hos personer som genomgått hjärtkirurgi som barn och samtidigt fått thymus bortopererad, vilket ofta sker för att komma åt hjärtat. Det framgår av en studie publicerad i The Journal of Allergy and Clinical Immunology.

 • Vårdsamordnare på vårdcentraler ger snabbare återhämtning vid depression

  [2018-02-20] Tidigare tillbaka till arbetet och snabbare tillfrisknande för patienter med depression ¿ det är resultatet av den vårdsamordnarfunktion på vårdcentralen som forskare vid Sahlgrenska akademin utvecklat tillsammans med Västra Götalandsregionens primärvård.

 • Kroppens egen badrumsvåg öppnar nytt forskningsfält om fetma

  [2017-12-29] Nu presenterar forskare vid Sahlgrenska akademin resultat som tyder på att det finns en kroppsegen våg som är viktig för kroppens reglering av kroppsvikt och därigenom fettmassa. I förlängningen, när man klarlagt hur kroppsvågen fungerar, kan fyndet förhoppningsvis leda till läkemedel mot fetma.

 • Hälsokost för tarmbakterierna förbättrar skyddet i tarmen

  [2017-12-22] Alla som slår vakt om sin hälsa bör även tänka på vad tarmbakterierna äter. Kostfibrer påverkar oss genom att vara en viktig näringskälla åt tarmbakterierna. Mängden fibrer i kosten påverkar viktökning, blodsocker och insulinkänslighet och nu visar forskning att kostfibrer även påverkar hälsotillståndet i tjocktarmen.

Visa fler nyheter...

Sidansvarig: Eva Sjögren Nilsson|Sidan uppdaterades: 2011-04-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?