• Diabetes typ 2 vanligare hos män som haft tidig pubertet

[2020-03-24] Diabetes typ 2 är vanligare hos män som genomgått tidig pubertet, visar en studie vid Göteborgs universitet. Låg pubertetsålder hos män kan också kopplas till ökad risk för att sjukdomen, om den utvecklas, kräver insulinbehandling.

• Nya fynd ger ökad förståelse av pulsåderbråck

[2020-03-16] Pulsåderbråck i buken hos äldre män kan kopplas till nivåer av vissa undertyper av vita blodkroppar i blodet, visar en studie från Göteborgs universitet. Resultaten är en del av ett växande forskningsfält, som väntas förbättra både kunskaper om sjukdomen och behandlingsmöjligheter.

• Ny vårdrutin minskar risken för upprepade frakturer

[2020-02-27] Risken för att äldre ska drabbas av upprepade frakturer minskar med 18 procent om sjukvården är mer strukturerad och förebyggande, genom så kallade frakturkedjor. Det visar en studie från Göteborgs universitet.

• Fetmakirurgi effektivt även vid tidigt utvecklad fetma

[2020-02-20] Kirurgisk behandling av fetma är lika effektivt för individer som utvecklat sjukdomen tidigt, före 20 års ålder, som för dem som utvecklat fetma senare i livet, visar en studie från Göteborgs universitet.

• Ny professor i global hälsa vill skapa förändring

[2020-02-18] Som läkare träffade han uppåt hundra patienter varje dag, med ett stetoskop som enda utrustning. Upplevelsen fick honom att intressera sig för folkhälsa och hur man kan hjälpa fler människor på en högre nivå. Efter en lång resa från Yogyakarta till Umeå har han nu landat i Göteborg. Möt Nawi Ng, ny professor i global hälsa vid institutionen för medicin.