Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Sju forskare kan köpa avancerad utrustning tack vare bidrag från Lundbergstiftelsen

  [2018-10-17] IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse har beslutat att ge totalt 18 miljoner kronor till forskare vid Sahlgrenska akademin, att köpa ny utrustning för. Två av forskarna arbetar på institutionen för medicin. Ulrika Islander får tre miljoner kronor för att köpa in ett mycket avancerat konfokalmikroskop.

 • 21 miljoner till forskning på Institutionen för medicin

  [2018-10-09] Kan prevention av D-vitaminbrist under graviditeten gynna barnets hälsa? Det är en av frågorna som ska undersökas med hjälp av årets forskningsanslag från Forte. Sju forskningsprojekt på Institutionen för medicin tilldelas totalt 21 miljoner kronor.

 • Högt serotonin i blodet kopplas till ökad risk för höftfraktur

  [2018-10-03] För första gången visar nu forskare vid Sahlgrenska akademin på ett tydligt samband mellan serotonin i blodet och risken för frakturer. Nästan tusen män ingår i studien, där de med höga nivåer av serotonin i blodet fick höftfraktur mer än dubbelt så ofta.

 • Ökad fysisk aktivitet förbättrar symptom vid IBS

  [2018-09-07] Nu lyfts ökad fysisk aktivitet fram som ett behandlingsalternativ vid mag-tarmsjukdomen IBS. Forskning vid Sahlgrenska akademin visar på förbättringar av både tarmfunktion och självkänsla för patienter som ökar sin träningsvolym.

 • Tuff behandling vid blodcancer kan skjutas på framtiden

  [2018-09-05] Det går att skjuta på introduktionen av blodtransfusioner med i snitt 17 månader för patienter med lågriskvarianten av blodcancersjudomen MDS, förutsatt att de får så kallade ESA-läkemedel som stimulerar kroppen att bilda röda blodkroppar, visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin.

 • Ett av Nordens största medicinpriser till professor Claes Ohlsson

  [2018-08-22] Claes Ohlsson, professor i hormonell reglering av benmetabolism och tillväxt vid Göteborgs universitet, har utsetts till mottagare av årets Anders Jahres stora medicinska pris. Priset delas ut av Universitetet i Oslo och är på en miljon norska kronor, vilket gör det till ett av Nordens största inom det medicinska fältet.

 • Ingen fara med drygt två teskedar salt om dagen

  [2018-08-20] Ett saltintag motsvarande drygt två teskedar per dag ökar inte riskerna för hjärt-kärlsjukdom, hjärtinfarkt eller stroke, enligt en omfattande internationell studie publicerad i The Lancet.

 • Hjärt-kärlsjukdom vid diabetes typ 2 kan minska rejält

  [2018-08-16] Rätt komponerad behandling och livsstilsförändringar kan avsevärt minska riskerna för hjärt-kärlsjukdom i spåren av diabetes typ 2, visar en studie publicerad i The New England Journal of Medicine. I vissa fall kan de förhöjda riskerna i det närmaste elimineras.

 • Tidig typ 1-diabetes förkortar kvinnors liv med 18 år

  [2018-08-16] Kvinnor som utvecklat typ 1-diabetes före tio års ålder dör i genomsnitt nästan 18 år tidigare än diabetesfria kvinnor. Män i motsvarande situation förlorar närmare 14 levnadsår. Vid diagnos i åldern 26-30 år förkortas livet med i snitt tio år, visar forskning publicerad i tidskriften The Lancet.

 • Ny teori om varför fler kvinnor än män får autoimmuna sjukdomar

  [2018-06-04] Nu presenteras nya fynd om möjliga mekanismer bakom könsskillnaderna när det gäller reumatism och andra autoimmuna sjukdomar. Studien, publicerad i Nature Communications, kan få betydelse för hur sjukdomarna behandlas framöver.

Fler nyheter...

Sidansvarig: Eva Sjögren Nilsson|Sidan uppdaterades: 2011-04-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?