Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

19 miljoner till forskning kring hjärt-kärlsjudomar

Nyhet: 2017-07-28

På uppdrag av arbetsmarknadens parter anslår AFA Försäkring 50 miljoner kronor till sex nya forskningsprojekt inom ramen för ett FoU-program med fokus på forskning om ett arbetsliv utan hjärt- och kärlsjukdomar. Professor Fredrik Bäckhed och professor Annika Rosengren leder två av projekten.

Tarmfloran som behandlingsstrategi vid hjärt- kärlsjukdom Fetma, höga blodfetter och diabetes ökar risken att drabbas av hjärt- kärlsjukdomar. Samtidigt som moderna läkemedel har minskat förekomsten av sjukdomarna i samhället så motverkas detta av ohälsosam kost. Forskargruppen har funnit en koppling mellan kost, tarmflora och hjärt-kärlsjukdom och ska nu undersöka hur sambandet påverkas av arbetsrelaterad stress.

Tarmfloran i relation till stress

Fredrik BäckhedFredrik Bäckhed, vid Göteborgs universitet, tilldelas 8 000 000 kronor för att studera tarmfloran i relation till arbetsrelaterad stress hos kvinnor och män i åldern 50–64 år. Studien kombineras med djurförsök.

Projektet förväntas leda till nya metoder för bedömning och behandling av hjärt- kärlsjukdom genom analys och förändring av tarmfloran.
Processen från frisk till sjuk – stress, kardiovaskulära riskfaktorer och tidig åderförkalkning Många insjuknar i hjärt-kärlsjukdom redan i yrkesaktiv ålder, men de flesta som drabbas gör det först senare i livet. Mellan 50 och 65 års ålder utvecklas dock snabbt riskfaktorer som tilltagande fetma, diabetes, högt blodtryck och tidiga tecken på åderförkalkning. I projektet ska man undersöka hur stress i arbetslivet, socioekonomiska faktorer, arbetslöshet och andra psykosociala faktorer påverkar risken för hjärt- kärlsjukdom.

Arbetsstress tidigare i yrkeslivet

Annika RosengrenAnnika Rosengren, vid Göteborgs universitet, tilldelas 11 000 000 kronor för att studera effekten av exponering av arbetsstress tidigare i yrkeslivet, utbildning, inkomst och andra sociala faktorer hos 30 000 personer mellan 50 och 64 år. Data hämtas från hjärt-kärlsjukdomsstudien Swedish cardio pulmonary bioimage study, SCAPIS.

Projektet förväntas generera kunskap som gör att man bättre kan förebygga utvecklingen av hjärt- kärlrelaterade riskfaktorer och tidig åderförkalkning i arbetsför ålder.

Mer information om satsningen på AFA Försäkring

AV:

Artikeln publicerades först på: sahlgrenska.gu.se

Sidansvarig: Eva Sjögren Nilsson|Sidan uppdaterades: 2006-04-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://medicine.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter+Detalj//19-miljoner-till-forskning-kring-hjart-karlsjudomar.cid1494700
Utskriftsdatum: 2018-01-22