Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kadmium ökar risken för frakturer

Nyhet: 2015-12-04

Personer som utsätts för en högre halt av kadmium har en ökad risk för benskörhet och frakturer. Tungmetallen tycks också påverka njurarna. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin som studerat drygt 900 äldre män.

Vi utsätts dagligen för låga halter av tungmetallen kadmium. Främst via maten, men rökare exponeras även via cigarettrök. Kadmium från mat och cigarettrök tas upp och lagras i kroppen, framför allt i njurarna.
Det har länge varit känt att exponering av höga halter av kadmium kan orsaka svåra skador på skelettet och njurarna, men effekten av exponering för låga halter har inte varit lika väl studerad.

900 äldre män
 

I sitt avhandlingsarbete har Maria Wallin, specialistläkare och doktorand vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, studerat drygt 900 äldre män.
– De med högre halter av kadmium i urinen hade lägre bentäthet och en ökad risk att senare få en fraktur. Den ökade frakturrisken gällde benskörhetsrelaterade frakturer i höften, bäckenet, underarmen och axeln, säger Maria Wallin.

Provmaterial från njuren

I en delstudie undersöktes också effekter av kadmium på njuren hos 109 friska njurdonatorer.
– I denna studie hade vi tillgång till provmaterial från njuren, vilket är unikt då man normalt inte kan mäta kadmiumhalten i njuren. Resultatet visade att de personer som hade en högre kadmiumexponering hade en ökad utsöndring av kalcium i urinen, vilket skulle kunna bero på påverkan på skelett eller njurar. Dessa personer hade även en ökad utsöndring av små proteiner i urinen, säger Maria Wallin.

Även låga halter kan påverka

Studierna tyder på att kadmium kan påverka skelettet, och kanske även njurarna, vid de låga halter som förekommer i svensk allmänbefolkning.
– Spridningen av kadmium till vår omgivningsmiljö behöver minskas, anser Maria Wallin.

FAKTA OM KADMIUM
Kadmium är en giftig tungmetall som finns i vår omgivning, både naturligt och som en följd av utsläpp från jordbruk och industrier. Kadmium finns bland annat i konstgödsel, men sprids även till åkermark via luften. Många växter tar lätt upp kadmium från jorden, vilket leder till att kadmium hamnar i våra grödor och även i tobak. För allmänbefolkningen är mat och cigarettrökning de två huvudsakliga källorna till kadmium.

Avhandlingen Cadmium, kidney and bone försvarades vid en disputation 3 december.

Länk till avhandling

Kontakt:
Maria Wallin, specialistläkare och doktorand vid Sahlgrenska akademin
maria.wallin@amm.gu.se

 

AV:

Artikeln publicerades först på: sahlgrenska.gu.se

Sidansvarig: Eva Sjögren Nilsson|Sidan uppdaterades: 2006-04-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?