Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyhetsarkiv


Tarmfloran kan påverka effekten av dieter

Varför en kostbehandling fungerar för vissa men inte alls för andra tycks bero på samspelet mellan tarmfloran och dieten.

– Våra fynd visar tydligt på hur viktigt samspelet mellan tarmfloran och dieten är för att förstå vår ämnesomsättning i hälsa och sjukdom. Resultatet kan bidra till att förklara varför vi svarar så individuellt på olika kostbehandlingar, säger professor Fredrik Bäckhed vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Läs hela pressmeddelandet från Sahlgrenska akademin

Professor Fredrik Bäckhed, som är en av världens ledande experter på tarmflorans koppling till vår hälsa. Forskare vid avd för molekylär och klinisk medicin.


Forskare har hittat en genetisk orsak till benskörhet

En internationell forskargrupp, där forskare från Sahlgrenska akademin ingår, har identifierat en genetisk orsak till benskörhet.

- Genen, som kallas EN1, har aldrig tidigare knutits till osteoporos så det här öppnar för en helt ny möjlighet att kunna utveckla läkemedel för att blockera sjukdomen, säger professor Claes Ohlsson, Center for Bone and Arthritis Research vid Sahlgrenska akademin som medverkat i studien.

Läs mer om Artikeln Whole-genome sequencing identifies EN1 as a determinant of bone density and fracture publicerades i Nature online den 14 september 2015, i pressmeddelandet från Sahlgrenska Akademin.

 


 


Tarmfloran kan förstärka negativa effekter av fettrik kost

Tarmfloran hos möss som äter fiskolja utvecklar bakterier som skyddar mot både viktökning och inflammation. Tarmfloran hos möss som äter onyttiga fetter utvecklar däremot skadliga bakterier som ökar både inflammationsrisken och insulinsresistensen. En ny studie, som publiceras i Cell Metabolism, visar att tarmens bakterier kan vara ett lämpligt mål för behandling av metabola störningar. Läs mer om den nya studien i pressmeddelandet från Sahlgrenska Akademin.

Professor Fredrik Bäckhed, som är en av världens ledande experter på tarmflorans koppling till vår hälsa. Forskare avd för molekylär och klinsk medicin.


 

Bästa avhandlingarna för 2014 utkorade


Volkan Sayin får också pris för bästa avhandling 2014 vid Sahlgrenska akademin. Avhandlingen vänder upp och ned på en vedertagen sanning om antioxidanter; Pathophysiological impact of targeting the ROS-p53 axis

Även Mohamed Ibrahim får utnämning och det för bästa avhandling vid institutionen för medicin; Hutchison-Gilford Progeria Syndrome – A new treatment strategy and the role of prelamin A in oncogenesis 

Läs mer i Akademiliv 

Priserna delades ut vid en särskild ceremoni den 26 maj 2015.


Krönika om Namaste i Nepal
 

Henrik Sjövall, professor vid institutionen för medicin, har varit på flera arbetsresor i Nepal. I samband med katastrofen, som åter igen drabbar Nepal, låter han oss nu ta del av sina och några kollegers tankar kring livet och hälsoläget i Nepal. Läs hela hans tänkvärda krönika i Akademiliv via denna länk

 


Kjell Toren
Kjell Torén, professor vid avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa, får 3 687 000 kronor från AFA försäkring, för att studera 5 000 människor när det gäller stress och åderförkalkning i kärl kopplade till hjärta och hjärna.
Läs mer i Akademiliv

 

 


 


Cecilia Björkelund -årets allmänläkarvän
Svenska Distriktsläkarföreningen delar varje år ut ett hederspris till någon - som genom sitt agerande och renommé stärkt bilden av svensk primärvård och distriktsläkare.
Läs mer på Allmänmedicins webbplats

 Foto: Christina Ylander

Sidansvarig: Eva Sjögren Nilsson|Sidan uppdaterades: 2015-11-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?