Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Laboratoriet för experimentell endokrinologi

Endokrin reglering av kardiovaskulär och neuronal funktion:
Metabola och vävnadsprotektiva mekanismer

Vår forskning syftar till att öka förståelsen av samspelet mellan hormoner och hjärt-kärlsystemet samt att pröva effekter av olika hormoner och tillväxtfaktorer på hjärtfunktion och blodtryck i olika experimentella modeller och kliniska studier. Preliminära studier har påvisat lovande effekter av tillväxthormon (GH), tillväxthormonfrisättande substanser samt olika tillväxtfaktorer vad gäller förbättring av hjärt-kärlfunktion hos både försöksdjur och patienter med hjärtsjukdom. Fortsatt arbete kommer att ske för att kartlägga GH:s betydelse för hjärt/kärlfunktion hos både människor och djur vid olika sjukdomstillstånd. Vi samarbetar också med andra grupper för att isolera och karaktärisera stamceller från adult humanhjärta, bl.a med avseende på om de kan stimuleras med GH
Bland våra projekt ingår också experimentella studier både på stamceller från hjärna och i olika djurmodeller med experimentellt inducerad hjärnskada, där vi vill studera både eventuella vävnadsskyddande effekter och förmåga till stimulering av nervregeneration av olika hormoner. Även här finns preliminära resultat som indikerar en vävnadsskyddande effekt av GH och relaterade substanser efter skada.
Ökad kunskap om hormoners interaktioner med hjärt-kärlsystemet och CNS kan ligga till grund för utveckling av nya behandlingsstrategier vid hjärtsvikt och hjärnskada orsakad av syrebrist.

Professor Jörgen Isgaard

Kontaktinformation

Jörgen Isgaard

Avdelningen för invärtesmedicin, 413 46 Göteborg

Besöksadress:
Medicinaregatan 8A

Telefon:
031-741 17 14

Fax:
031-82 53 30

Sidansvarig: Karin Allander|Sidan uppdaterades: 2013-03-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?