Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Endokrinologi

Klinisk endokrinologi omfattar sjukdomstillstånd som har sin grund i olika typer av rubbningar i kroppens hormonproducerande körtlar, t.ex sköldkörtel, bisköldkörtlar och binjurar.

Neuroendokrinologi omfattar ovanliga sjukdomar med uppkomst i hypothalamus-hypofys. Den vanligaste orsaken till dessa sjukdomar är godartade tumörer av olika slag, som kan vara icke-hormonproducerade och ge symptom till följd av bortfall av hypofysens hormoner eller vara hormonproducerande och då ge symptom till följd av överproduktion av t.ex. tillväxthormon (GH) (akromegali) eller adrenokortikotropin (Cushings sjukdom).

Ett långvarigt utvecklingsarbete under senaste 10-års perioden har varit en uppbyggnad av ett kliniskt neuroendokrint centrum dit patienter med neuroendokrina sjukdomar samlats från hela regionen för ett kvalificerat omhändertagande. Detta har lätt till en kraftig kompetensökning inom sektionen och en ökning av den kliniska patientnära forskningen inom främst hypofysinsufficiens och tillväxthormonbrist hos vuxna. Denna forskning håller hög internationell status och uppmärksammas som unik. Samtidigt håller patientomhändertagandet på denna enhet ”state of the art” klass.

Ett sedan länge starkt forskningsfält inom endokrinologin i Göteborg, är olika aspekter på rubbningar i kroppens produktion av GH, t. ex. kliniska manifestationer av GH-brist eller akromegali, betydelse av tillväxtfaktorn IGF-I vid åldrande samt effekter av GH på cirkulationssystemet och hjärnan.

Metabola bensjukdomar har också utvecklats till ett internationellt sett mycket starkt forskningsområde vid vår avdelning.

 

Sidansvarig: kommunikation@medicine.gu.se|Sidan uppdaterades: 2019-08-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?