Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nuvarande forskningsprojekt

Diarrésjukdomar är ett stort kliniskt problem. Inflammatorisk tarmsjukdom, särskilt ulcerös kolit, drabbar ca 1% av befolkningen och funktionella magbesvär med diarréinslag (irritabel tarm med diarré, d-IBS) ca 5% av befolkningen.

De exakta mekanismerna bakom dessa mycket vanliga tillstånd är okända. Vid ulcerös kolit ses en "överreaktion" av tarmens slemhinna på bakterier i grovtarmen, och vid d-IBS ses en ökad vätskeproduktion från tunntarmen som grovtarmen inte klarar att reabsorbera. Syftet med projektet är att kartlägga mekanismerna bakom dessa avvikelser.

Ulcerös kolit

Detta delprojekt bedrivs i nära samarbete med professor Gunnar Hanssons forskargrupp vid Institutionen för Biomedicin. Vi har gemensamma doktorander och stora gemensamma anslag. Grundhypotesen är att ulcerös kolit orsakas av defekter i kolons (grovtarmens) slemsekretion.

Slemmet i grovtarmen har unika fysikaliska egenskaper som möjliggör bildandet av en tät gel som är mycket motståndskraftig mot bakterier. Vår hypotes är att slemmets barriärfunktion borfaller vid ulcerös kolit, dvs de normalt förekommande bakterierna får direktkontakt med slemhinnan vilket hos predisponerade individer ger upphov till den inflammation som karakteriserar sjukdomen. För att förstå systemet har vi utvecklat metoder för att i vävnadsprover (biopsier) från grovtarm på människa mäta klorid- och mucussekretion och studera hur dessa processer interagerar. 

Vi har bl.a. funnit att mucuslagret från den den inflammerade slemhinnan uttrycker andra sockerarter än den friska slemhinnan, och att slemhinnan från patienter med ulcerös kolit i remission beter sig annorlunda vid stimulering med signalsubstanser som är vanligt förekommande i enteriska nervsystemet.

Två doktorander (Jenny Gustafsson och Karolina Sjöberg) arbetar med att reda ut dessa samband. Jenny Gustafsson arbetar med mätningar på biopsier och Karolina Sjöberg som är kliniker och endoskopist kommer att studera mucusfysiologi med bl.a. ultraljudsteknik.

Projektet stöds av bl.a. VR (samverkansanslag), LUA/ALF och av ett stort samverkansanslag från Strategiska Stiftelsen.

Irritabel tarm

Detta delprojekt bedrivs i nära samarbete med adj professor MagnusSimrén . Vi har med en patenterad teknik kunnat visa att att den normala kopplingen mellan muskelsammandragningar och kloridsekretion är uppreglerad i övre delen av tunntarmen vid d-IBS, och håller f.n. i samarbete med Med dr Gisela Ringström på att ta reda på vilka kliniska kännetecken som karakteriserar just denna patientgrupp.

I djurförsök har vi med farmakologiska försök kartlagt vilka signalsubstanser som medierar länken mellan muskelsammandragningar och sekretion. Det visar sig att svaret på en långvarig utspänning av tarmen består av flera komponenter, en snabb och en långsam stimulerande komponent, och en hämmande komponent som normalt aktiveras bara vid höga tryck. De tre komponenterna medieras av helt olika signalsubstanser.

Vi kommer nu att gå vidare och testa hypotesen att motsvarande nervmekanismer är uppreglerade vid d-IBS, och sedan försöka blockera dessa farmakologiskt.

Projektet stöds av bl.a. VR och ett FoU-anslag från VGR.

Kontaktinformation

Henrik Sjövall

SU/Sahlgrenska , 413 45 Göteborg

Besöksadress:
GEA/Med.pol II

Telefon:
031-342 73 00

Fax:
031-82 21 52

Sidansvarig: kommunikation@medicine.gu.se|Sidan uppdaterades: 2010-09-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?