Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Klinisk nutrition

Ämnet klinisk näringslära, eller klinisk nutrition, definieras som vetenskapen om sambandet mellan kost och hälsa. Intresset och förståelsen för kostens betydelse för hälsa och sjukdom har ökat väsentligt de senaste åren, och därmed ökar kraven på vetenskapligt grundad vägledning om hälsofrämjande kostvanor.

Klinisk nutrition är i högsta grad ett brett och tvärvetenskapligt ämne som knyts till bland annat biokemi, fysiologi, livsmedelsvetenskap, immunologi och beteendevetenskap. Det känntecknas av sin speciella metodik och metodikutveckling för mätning av nutritionsstatus, kroppssammansättning och energiomsättning. Även behov och intag av näringsämnen samt absorption och omsättning av dessa vid såväl hälsa som sjukdom studeras.

Klinisk nutrition har alltid haft en stark profil inom forskning om kroppssammansättning, energimetabolism, kolesterolomsättning och växtsteroler, samt mineral och spårämnen tack vare de metoder man utvecklat och haft tillgängliga i laboratoriet. På senare år har även epidemiologisk forskning lagts till verktygslådan. Nyare forskning innefattar också studier på kost och uppkomst av hjärt-kärlsjukdom samt typ 2 diabetes.

Den aktuella forskningen delas i sex forskningsområden:

 

Sidansvarig: kommunikation@medicine.gu.se|Sidan uppdaterades: 2019-07-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?