Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nutritionsepidemiologi

Denna forskning innefattar studier på stora befolkningsunderlag kring sambanden mellan kost och hälsa eller ohälsa. Undersökningsmetoderna baseras ofta på stora mängder data som speglar populationens kostintag och hälsostatus.

Exempel på aktuella forskningsprojekt:

Förändring i kostintag över tid

Denna studie genomförs med data från Northern Sweden Diet Database, NSDD (http://www.biobank.umu.se/for-forskare/kostdatabasen/). Här finns information om kostintag och hälsa för över 165 000 individer i Västerbotten, insamlad löpande från år 1986. I detta forskningsprojekt som sker i samarbete med Umeå universitet undersöker vi förändring i kostintag hos individer som varit med i studien två gånger med 10 års mellanrum, vilket är ca 16 000 individer. Huvudansvarig för studien är Anna Winkvist.

Samband mellan intag av mjölkprodukter och mortalitet, hjärtkärlsjukdom och cancer

Även denna studie använder data från Northern Sweden Diet Database, NSDD (http://www.biobank.umu.se/for-forskare/kostdatabasen/). Här undersöks samband mellan intagsfrekvens av olika mjölkprodukter såsom mjölk av olika fetthalt, ost och fermenterade produkter, i relation till total dödlighet och dödlighet i hjärtinfarkt, stroke eller cancer. Forskningen sker i samarbete med kollegor vid EPSO (Enheten för epidemiologi och socialmedicin) och Umeå universitet. Vid Klinisk Nutrition är Anna Winkvist ansvarig för forskningen.

Måltidsmönster i Europa

Inom det stora europeiska samarbetsprojektet EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) har kostinformation från 24 timmars recall samlats in från ca 40 000 deltagare. Denna information utnyttjas här för att studera variation i måltidsmönster mellan folk i olika delar av Europa, mellan män och kvinnor och mellan individer med olika hälsostatus. Ansvarig för arbetet är Ena Huseinovic.

Att leva med graviditetsdiabetes

I samarbete med Umeå universitet undersöker vi graviditetsdiabetes (GDM), och de deltagande kvinnornas erfarenhet av att utveckla GDM, och hur GDM påverkar kvinnors upplevelse av hälsa och välbefinnande. Dessutom undersöker vi hur det påverkar familje- och arbetsliv under, såväl som efter genomgången förlossning. Vi undersöker vidare risken att drabbas av typ 2 diabetes senare i livet. Arbetet innefattar epidemiologiska såväl som kvalitativa studier. Från Klinisk Nutrition leds arbetet av Anna Winkvist.

Samband mellan paritet, amning och hjärtkärlsjukdom

I detta forskningsprojekt undersöker vi samband mellan antal barn en kvinna föder och hur länge hon ammar sina barn, och senare risk för hjärtkärlsjukdom. Forskningen sker i samarbete med EPSO (Enheten för epidemiologi och socialmedicin) och forskare vid Lunds universitet genom bearbetning av data från den stora kohortstudien Malmö Kost Cancer. Från Klinisk Nutrition leds arbetet av Hilde Brekke.

Sidansvarig: kommunikation@medicine.gu.se|Sidan uppdaterades: 2019-07-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?