Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kroppssammansättning


Vid avdelningen undersöker vi kroppens sammansättning i form av vatten, muskler, fett och ben. Vi undersöker också hur vattnet fördelar sig i kroppen, mellan kroppens cellmassa och den extracellulära vätskan. Vid sjukdom, som t ex cancer, inflammation eller infektion ökar vattenhalten utanför cellerna.
Forskningsprojekt:
 

 

– Longitudinella förändringar av kroppssammansättning och energiomsättning. Hur ålder påverkar kroppssammansättning och energiomsättning är inte helt utrett. Projektet syftar till att beskriva förändringar över tid med hjälp av dubbelmärkt vatten och DXA hos en grupp individer följda mellan 73 och 86 års ålder. För mer information, kontakta:
 

– Sjukdomsrelaterad undernäring: Effekter av nutritionsbehandling på kroppssammansättning och energiomsättning. Att upptäcka undernäring vid sjukdom är svårt då stabil kroppsvikt kan dölja att muskelmassa ersätts av vatten. Vår grupp har erfarenhet av de flesta metoder för dessa mätningar, inklusive olika bioimpedansmetoder.
 

En sådan är bioimpedansspektroskopi (BIS). Vi har bland annat visat att BIS kan användas för att värdera muskelmassa hos äldre personer i eget boende, men också för andra grupper. Vi har visat att BIS i många fall fungerar bättre än andra impedansmetoder som flerfrekvensmetoder med 8 elektroder (MFBIA), detta hos såväl överviktiga kvinnor som hos patienter med neuromuskulära sjukdomar.
Hos IVA-patienter med akut multiorgansvikt/infektion har vi funnit att även elektriska mätvärden som resistans och reaktans kan ge värdefull information utan att omsättas till vätskevolymer, där fasvinkeln (PhA) tycks återspegla prognosen.

Studier av förändringar i kroppens sammansättning vid åldrande och sjukdom förutsätter kunskap om kroppens normala sammansättning. Sådana referensmaterial har i stor utsträckning saknats i den svenska befolkningen. Vi har nyligen publicerat referensmaterial för detta i åldrarna 20-75 år. Vi avser att fortsätta med sådana studier i den äldsta delen av befolkningen (85 år).
 

 

- Longitudinella förändringar i bentäthet och kroppssammansättning hos kvinnor tiden efter förlossningen.
I observationsstudien ”Benmetabolism under graviditet och amning” (BUGA) studerar vi hur kroppssammansättning, bentäthet och benkvaliét förändras upp till 18 månader post partum (efter förlossningen) mätt med Dual energy x-ray absorptiometry (DXA) samt med den högupplösta metoden peripheral quatntive computed tomography (HR-pQCT). Petra Brembeck presenterade i oktober 2015 avhandlingen https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/39545 Faktorer som amning och kroppsvikt var signifikant relaterade till minskning i bentäthet. Vid 18 månader post partum var återhämtningen inte fullständig vad det gäller kortikal volumetrisk bentäthet i tibia och den trabekulära tjockleken var också lägre än direkt efter födseln hos kvinnor som ammande 9 månader eller längre. Kontaktperson: Hanna Augustin
 

Sidansvarig: kommunikation@medicine.gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-10-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?