Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Aptit/kostintag


Kosten är den gemensamma nämnaren för alla frågeställningar inom klinisk nutrition. En del forskning är inriktad på frågor om kostens mängd och sammansättning, en annan del av forskningen inkluderar mätmetoder av kostintag eller mekanismer för näringsämnens inblandning i sjukdom och hälsa.

På avdelningen forskar vi bland annat kring måltidsmönster i relation till fetma med fokus på mellanmålets betydelse för energibalans och viktminskning i obesitasbehandling. Dessutom studeras på vilket sätt ätbeteende påverkas hos patienter som genomgår behandling för viktreduktion.

Forskningsprojekt:

- Benmetabolism under graviditet och amning. Studien syftar till att studera de kort- och långsiktiga förändringar som sker i bentäthet och inre benkvalitét under och efter amningsperioden. Syftet är också att studera vilka faktorer (bland annat vitamin D-status och hormoner) förutom amning som påverkar dessa förändringar.

- Kostråd till personer med diabetes. Syftet med projektet är bland annat att försöka svara på frågan om vilket vetenskapligt underlag som finns för effekterna av kostinterventioner på mortalitet, livskvalitet och komplikationer hos patienter med diabetes.

- Fytatintag hos kvinnor i fertil ålder. En kost rik på fullkorn och kostfibrer har visat sig ge positiva hälsoeffekter och förebygga livsstilssjukdomar. Dessutom har fullkorn ett högt innehåll av mineraler, bland annat järn. Fullkorn innehåller även fytater, vilket binder till sig järnet i kosten och kan minska upptaget i kroppen. Därmed kan ett högt intag eventuellt resultera i försämrad järnstatus.

- Matvanor hos ungdomar i Västra Götalandsregionen. I samarbete med forskare på Arbets- och miljömedicin studerar vi livsmedelsval och matvanor hos 15-16-åriga flickor och pojkar som bor i Västra Götalandsregionen. Matvanorna studeras i relation till fysisk aktivitet och övervikt/fetma. Flickorna rapporterar bättre matvanor än pojkar vilket överensstämmer med andra nationella studier.

- Ätproblem hos patienter med kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL)
Under senaste året har vi utvecklat nya metoder för att beskriva ätbeteende vid sjukdomsrelaterad undernäring. Huvudmålet med våra projekt är att utveckla effektiva strategier för behandling av sjukdomsrelaterade undernäringstillstånd. För att komma dit behöver vi kunskap om patientgruppens aptit och ätproblem. Ätproblematiken antas vara en av orsakerna till varför så många patienter med KOL utvecklar undernäring. Att ta fram effektiva verktyg för att identifiera dessa problem i tidigt skede torde därför vara av stort värde för att i framtiden kunna förebygga och behandla undernäring vid KOL på ett mer effektivt sätt än idag. Vårt projekt utvecklar ny metodik för beskrivning av hur ätbeteende påverkas vid KOL, för att i framtiden bättre kunna ”skräddarsy” nutritionsbehandling på individnivå.
 

 

 

 

 

 

 

Sidansvarig: kommunikation@medicine.gu.se|Sidan uppdaterades: 2013-03-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?