Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Energimetabolism och fysisk aktivitet


 

Mätning av energiförbrukning och dess komponenter har historiskt varit en viktig del av forskningen vid avdelningen. Utveckling och validering av nya metoder spelar en central roll. Valida metoder används också i fältstudier och klinisk forskning både hos underviktiga och överviktiga personer.

Forskningsprojekt:

- Total energiförbrukning
Golden standardmetoden för att bestämma energiförbrukning är dubbelmärkt vatten tekniken. Avdelningen har utrustning för att analyser energiförbrukning genom isotop masspektrometri och metoden har använts i flertalet forskningsprojekt. Här kan du finna mer information om den här metoden.
Första artikeln som beskriver metoden i detalj kan du finna här.
 

Viloenergiförbrukning

Den största enskilda komponenten i människans energiförbrukning är viloenergiförbrukningen, som är energin som förbrukas av en fastande individ i vila. Detta mäts med indirekt kalorimetri i samarbete med Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
(Se video om dubbelmärkt vatten)

– Bestämning av fysisk aktivitet
Även om viloenergiförbrukning är den största komponenten av den totala energiförbrukning, är fysisk aktivitet det som bestämmer variationen i energiförbrukning. Vid avdelningen har en mängd olika metoder för att mäta fysisk aktivitet validerats och använts i kliniska studier. Både subjektiva metoder och mer objektiva metoder som stegräknare, accelerometrar och kombinationsinstrument

– LEVA i Vardagen (LIV).
LIV-studien är en vidareutveckling av ett tidigare randomiserat kliniskt försök (LEVA), där överviktiga och obesa kvinnor under amningsperioden lyckades uppnå en betydelsefull viktminskning och skapa långsiktiga livsstilsförändringar med hjälp av kostbehandling under ideala studieförhållanden. Baserat på erfarenheter från LEVA, är det övergripande syftet med LIV-studien att utvärdera effekten av kostbehandlingen då den utförs under verkliga förhållanden i primärvården. Studien syftar till att erbjuda vetenskaplig evidens för hur ett kostbehandlingsprogram för överviktiga och obesa kvinnor strax efter förlossning skulle kunna utformas inom primärvården.

Matvanor och fysisk aktivitet hos barn med typ-1 diabetes i de yngre åldersgrupperna.
Syftet med studien är bland annat att kartlägga matvanor, fysisk aktivitet och glykemisk kontroll på barn upp till 7 år ålder. Samtidigt studeras samspelet mellan kost, fysisk aktivitet och insulinbehandling. Man tittar också på variationer utifrån hur barnen behandlas vid lågt blodsocker, samt på vilket sätt olika strategier påverkar blodsockerkontrollen.

– Metabolomics.
Metabolomics är ett relativt nytt område som erbjuder möjligheter att med en objektiv mätmetod karaktärisera individers kostintag, kostmönster och effekter av kostinterventioner eller motion. Vi utvecklar nu kompetens att identifiera det metabola svaret på kostintag i kontrollerade försök och vi använder även målinriktad metabolomics för att beskriva kostintaget i kohortstudier. Kostexperimenten och insamling av blodprover och urinprover utförs vid avdelningen. Proverna analyseras sedan tillsammans med Svenskt NMR centrum med NMR-teknik samt tillsammans med Umeå Universitet med MS-teknik.
(Se video om metabolomics forskning)
 

 

Sidansvarig: kommunikation@medicine.gu.se|Sidan uppdaterades: 2018-09-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://medicine.gu.se/avdelningar/invartesmedicinochklinisknutrition/forskning/llinisknutrition/energimetabolism/
Utskriftsdatum: 2020-07-15