Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Michael Hoppe

Nutritionist. Medicine doktor.

 

MICHAEL HOPPE arbetar som forskningsassistent/nutritionist vid Enheten för Klinisk Nutrition, Verksamhetsområde Medicin, Område 6, Sahlgrenska Universitetssjukhus. Han har en Fil Mag i nutrition från Stockholms universitet, samt en Fil Dr (Medicin) från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs Universitet. Avhandling, vilken försvarades 2008, bar titeln ”Iron Absorption in Man – Diet Modification and Fortification”.

 

 

Arbetsuppgifter
Michaels huvudsakliga arbetsuppgifter omfattar både forskning, samt patientnära kliniskt arbete. Det sistnämnda rör främst mätning av bentäthet och kroppsammansättning, d.v.s. hur stor andel av kroppen som består av fett och mager vävnad, hos patienter och forskningspersoner. Metodologin som används för detta syfte är framförallt DXA (Dual energy X-ray absorptiometry) och BIS (Bioelektrisk impedans).

Forskning
Det övergripande syftet med Michaels forskning är att kliniskt studera omsättning av näringsämnet järn i människokroppen. Järnbrist är globalt sett den vanligaste förekommande näringsbristen och utgör således ett stort problem runt om i världen. Michaels forskning omfattar både explorativa och konfirmativa studier, vilka avser att klargöra olika aspekter rörande järnmetabolismen. Här ingår bl.a. ett projekt vilket avser att studera betydelsen av moderns kostvanor, livsföring och järnstatus under graviditet, samt dess koppling till jodstatus/sköldkörtelfunktion och övervikt/fetma. Ett exempel på en annan inriktning är infektion/inflammation och dess inverkan på järnmetabolismen. Som modell för studera inducerad inflammation används bl.a. större hjärtkirurgi.

Övrigt
Michael handleder även studenter vid Göteborgs universitet då de genomför sina C- och D-uppsatser.
 

Kontaktinformation

Michael Hoppe

michael.hoppe@nutrition.gu.se,

Telefon:
031-786 3705

Sidansvarig: kommunikation@medicine.gu.se|Sidan uppdaterades: 2013-03-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?