Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Lena Hulthén

Klinisk näringsfysiolog, Professor emerita

 

 

LENA HULTHÉN är professor emeritus i klinisk nutrition. Hon är nutritionist, Oslo universitet, dietetiker vid Göteborgs universitet och disputerade på en avhandling om absorption av järn från kosten och är docent i klinisk nutrition.
 

 

 

 

Undervisning och handledning
Lena Hulthén undervisar på Dietistprogrammets fyra årskurser, Tandläkarprogrammet, Sjuksköterskeprogrammet, Barnmorske-programmet och handleder magister/masterstudenter och forskarstuderande.

Forskning
Den övergripande forskningen är inriktad på mineraler med fokus på järn och järnmetabolism. I forskningen innefattas biotillgänglighet av järn i kosten, berikning, konkurrens och samspel med andra mineraler och vitaminer. Mekanismer för styrning av absorption under olika skeden i livet i relation till behov vid hälsa och sjukdom har en central roll. Intag av jod vid graviditet i relation till järnstatus ingår också i forskningen liksom studier av saltintag och dess relation till hälsa och sjukdom.

Övrigt
Lena Hulthén är vice ordförande i Programkommittén för nutrition och folkhälsa vid Sahlgrenska akademin, och ledamot i Expertgruppen för Kost- och hälsofrågor vid Livsmedelsverket.
 

Kontaktinformation

Lena Hulthén

lena.hulthén(@)medfak.gu.se,

Telefon:
031-786 3714

Sidansvarig: kommunikation@medicine.gu.se|Sidan uppdaterades: 2020-01-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?