Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Lena Hulthén

Klinisk näringsfysiolog, Professor emerita

 

 

LENA HULTHÉN är professor emeritus i klinisk nutrition. Hon är nutritionist, Oslo universitet, dietetiker vid Göteborgs universitet och disputerade på en avhandling om absorption av järn från kosten och är docent i klinisk nutrition.
 

 

 

 

Undervisning och handledning
Lena Hulthén undervisar på Dietistprogrammets fyra årskurser, Tandläkarprogrammet, Sjuksköterskeprogrammet, Barnmorske-programmet och handleder magister/masterstudenter och forskarstuderande.

Forskning
Den övergripande forskningen är inriktad på mineraler med fokus på järn och järnmetabolism. I forskningen innefattas biotillgänglighet av järn i kosten, berikning, konkurrens och samspel med andra mineraler och vitaminer. Mekanismer för styrning av absorption under olika skeden i livet i relation till behov vid hälsa och sjukdom har en central roll. Intag av jod vid graviditet i relation till järnstatus ingår också i forskningen liksom studier av saltintag och dess relation till hälsa och sjukdom.

Övrigt
Lena Hulthén är vice ordförande i Programkommittén för nutrition och folkhälsa vid Sahlgrenska akademin, och ledamot i Expertgruppen för Kost- och hälsofrågor vid Livsmedelsverket.
 

Kontaktinformation

Lena Hulthén

lena.hulthén(@)medfak.gu.se,

Telefon:
031-786 3714

Sidansvarig: kommunikation@medicine.gu.se|Sidan uppdaterades: 2020-01-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://medicine.gu.se/avdelningar/invartesmedicinochklinisknutrition/forskning/llinisknutrition/professorer/hulthen/
Utskriftsdatum: 2020-07-07