Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskning

Klinisk nutrition har alltid haft en stark profil inom forskning om kroppssammansättning, energimetabolism, kolesterolomsättning och växtsteroler, samt mineral och spårämnen tack vare de metoder man utvecklat och haft tillgängliga i laboratoriet. På senare år har även epidemiologisk forskning lagts till verktygslådan. Nyare forskning inbegriper studier på kost och uppkomst av hjärt-kärlsjukdom samt typ 2 diabetes.

Forskning inom klinisk nutrition omfattar de kliniska disciplinerna och delar av fysiologi, biokemi, molekylärbiologi, immunologi, mikrobiologi, epidemiologi samt livsmedelsvetenskap. Ämnet karakteriseras av sin speciella metodik och metodikutveckling för mätning av nutritionsstatus, kroppssammansättning, och energiomsättning. Vidare studeras behov och intag av näringsämnen samt absorption och omsättning av dessa vid såväl hälsa som sjukdom.

Den aktuella forskningen vid avdelningen för klinisk näringslära delas i fem forskningsområden. Dessa områden finns presenterade under respektive rubrik i vänsterkolumnen.

 

 

Sidansvarig: Marja Schröder|Sidan uppdaterades: 2018-09-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?