Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Helen Lindqvist

Teknologie doktor.

HELEN LINDQVIST är universitetslektor vid avdelningen. Helen Lindqvist är Tekn. Dr. i biovetenskap från Chalmers Tekniska Högskola, med inriktning mot livsmedel och nutrition.

Undervisning och handledning
Helen Lindqvist ansvarar för kurserna i Biokemi med grundläggande kemi och Livsmedelsvetenskap under år ett på dietistprogrammet och medverkar i ytterligare kurser. Helen Lindqvist handleder C-uppsatser och är bihandledare till doktorand Millie Rådjursöga.

Forskning
Helen Lindqvist planerar för närvarande en kostintervention för patienter med reumatoid artrit (RA). Interventionen syftar till att ta reda på om ett ökat intag av blåmussla (Mytilus Edulis), kan minska inflammationen och därmed reducera sjukdomsaktiviteten och ge ökad livskvalitet hos personer med RA. Blåmussla, är liksom fisk, rik på viktiga näringsämnen som B12, selen och n-3 fettsyror och blåmusselodling har positiva effekter på den omgivande miljön och kan bidra till ett friskare hav. Sedan den 4 februari 2014 kan blåmusslor odlade på svenska västkusten MSC- märkas, vilket betecknar ett hållbart fiske.

Helen Lindqvist tillhör en forskargrupp inom nutritionell metabolomik, där hon är involverad i flera interventionsstudier. Fokus i projektet är att karaktärisera kostintag hos individer genom analys av metaboliter i blodprov och urinprov med hjälp av NMR och mass-spekrometriska metoder (ex. LC-MS).
Helens avhandlings avhandlingsarbete har handlat om positiva effekter av sillkonsumtion på riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom. Forskningsarbetet omfattar interventionsstudier, epidemiologiska studier och djurstudier. Fokus har legat på konsumtion av fet fisk och därmed flera intressanta näringsämnen som omega-3, vitamin D, selen och B12.

  

Kontaktinformation

Helen Lindqvist

helen.lindqvist(@)gu.se,

Telefon:
031-786 3723

Pågående projekt

MIRA- Musslor-Inflammation-Reumatoid Artrit

Denna studie syftar till att öka kunskapen om specifik kost för personer med reumatism.
Start 2015.

 

Sidansvarig: Marja Schröder|Sidan uppdaterades: 2014-08-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?