Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Test av livsmedels Glykemiska Index (GI)

Avdelningen för Klinisk Näringslära erbjuder företag i livsmedelsindustrin GI-test av dokumenterat hög vetenskapligt standard. Avdelningen har under 2006-2007 medverkat i en internationell forskningsstudie som syftade till att generera säkrare och mer exakta GI-värden.


Glykemiskt Index (GI)

GI är en metod för att inbördes rangordna olika kolhydratinnehållande livsmedels förmåga att höja blodsockernivån.

Intresset för GI-bestämning av olika livsmedel ökar, sedan det visats att GI är värdefullt inom, exempelvis, diabeteskost och sportnutrition.

Att följa låg-GI dieter här ökat stort i popularitet bland konsumenter och intresset i media är här stort. Många livsmedelsproducenter använder GI i marknadsföringen av sina produkter.


Testning

Testerna utförs enligt etablerade expertprotokoll (WHO/FAO 1998) och följer senaste rön vad gäller god GI-testningsmetodik. På så sätt garanteras högsta vetenskapliga kvalitet.


Testerna utförs av ett erfaret team och övervakas av experter inom GI-forskning.


Rapport

Resultaten presenteras enligt WHO/SNF:s riktlinjer med GI-värde, tolkning, signifikanstestning, metodbeskrivning, originaldata samt grafisk framställning av blodsockerkurvor.

Exempel:

GI 53 +16

Tolkning:

Högt GI       Medel GI       Lågt GI
    ≥70            56-69              ≤55


Kontakt och priser

Mette Axelsen

mette.axelsen@nutriton.gu.se

Tel: 031-786 37 09

Fax: 031-82 94 75

Avd. f. Klinisk Nutrition

Medicinaregatan 13

Box 459, 405 30

Göteborg

 

Institutionen för medicin

Tillbaka till institutionen för medicin.

Sidansvarig: Marja Schröder|Sidan uppdaterades: 2018-10-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?