Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kandidatarbeten 15 högskolepoäng

Examensarbeten arkiveras på institutionen, och e-publiceras även i GUPEA (Göteborgs Universitets Publikationer - Elektroniskt Arkiv) om författaren givit sitt tillstånd.

Sök i GUPEA kandidatarbeten inom dietistprogrammet från och med 2011

Kontakta programadministratör (dietistprogrammet@medicin.gu.se) via E-post för mer information.

2018 Sammanfattning/Abstract

Jennifer Johansson Bill, Sofie Olsson
Lågkolhydratkost ger ingen effekt på korttidsminnet efter 1 års tid - en systematisk översiktsartikel om vuxna individer med övervikt och fetma

Antonia Andersson, Alma Lövenhamn
Effekten av proteinsupplementering på sköra äldre – En systematisk översiktsartikel

Emma Albinsson, Jessica Nyström
Valnötter sänker ett högt LDL-kolesterol hos vuxna individer - En systematisk översiktsartikel

Nadia Andersson, Terese Torstensson
Effektivare viktnedgång med ett större energiintag tidigt på dagen

Rebecca Ericson, Olivia Persson
Effekt av strikt lågkolhydratskost på välbefinnande vid viktminskning hos personer med övervikt eller fetma - en systematisk översiktsartikel

Mathilda Forsby, Petra Sjöholm
Effekt på HbA1c vid intag av probiotikastammarna Lactobaciullus acidophilus & Bifidobacterium lactis hos individer med typ 2 diabetes mellitus.

Sarah Fridén, Anna-Karin Svanberg, Frida Svensson
Effekten av ”time-restricted feeding” utan kalorirestriktion på kroppsvikt och fettmassa hos en vuxen population

Johanna Hultberg, Isabelle Larsson
Dietistkontakt: ett vinnande koncept för förbättrad metabol kontroll hos patienter med Diabetes Mellitus typ 2 – En systematisk översiktsartikel

Linda Jansson, Love Svanqvist
Remission av typ 2 diabetes - Effekten av intensiva viktminskningsprogram

Johanna Johansson
Kan valnötter leda till sänkning av lipidnivåer hos personer med måttlig hyperkolesterolemi? - En systematisk översiktsartikel

Lisa Larsson, Philippa Vinterqvist
Likartad effekt på muskelglykogen vid intag av fruktos- och glukosblandning jämfört med enbart glukos hos vuxna män efter träning – En systematisk översiktsartikel

Cecilia Lindskog, Klara Svensson, Malin Thrysén
Effekten av vegankost på HbA1c och BMI hos personer med typ 2-diabetes mellitus – En systematisk översiktsartikel

Maria Medrano Savvidou, Linnéa Sundin
Effekten av en lågfettvegankost på HbA1c, totalkolesterol samt kroppsvikt hos personer med diabetes typ 2 - en systematisk översiktsartikel

Axelie Petersson, Donny Karlsson
Kan tillskott av essentiella aminosyror utan samtidig träning öka muskelmassa hos friska äldre och äldre med sarkopeni? - En systematisk översiktsartikel

Charlotta Rubin, Anneli Svensson
Kan oral vitamin B12-supplementering påverka kognitiv funktion hos äldre? - en systematisk översiktsartikel
 

2017 Sammanfattning/Abstract

Hanna Johansson, Angelica Persson
Tranbärs effekt på återkommande urinvägsinfektioner hos kvinnor - en systematisk översiktsartikel

Lovisa Isaksson, Mia Andersson
Effekt av prenatal supplementering med DHA från algolja på barnets uppmärksamhet och mentala utveckling

Kerstin Nylander, Erika Lekemo
Hur påverkar skollunchen elevers kognition? En systematisk översiktsartikel.

Mikaela Thelander, Isabell Stahlén
Effekt av gluten- och mjölkproteinfri kost på gastrointestinala symtom hos barn med autismspektrumtillstånd: En systematisk översiktsartikel

Stina Andersson, Julia Andersson
Omega-3-supplementering och dess effekt på blodfetter och endotelfunktion hos barn och ungdomar med fetma och/eller hyperlipidemi

Stina Algulin, Maria Modin
Kan intag av tranbärsjuice minska återinsjuknande i urinvägsinfektion hos kvinnor?

Amanda Rosengren, Karoline Pettersson
Positiv effekt av låg FODMAP-kost på gastrointestinala symptom hos vuxna med IBS

Orsolya Toró, Frida Bjerkås
Hur manipulerad måltidsfrekvens påverkar energiintaget hos friska vuxna – en systematisköversikts artikel

Percy Kazeroony, John Wikström
Effekten av låg-FODMAP-kost gentemot traditionell kostbehandling avseende buksmärta och avföringsförändringar hos IBS-patienter

Julia Eliasson, Susanna Lindh
Effekten av vegankost på triglycerider, HbA1c och vikt hos personer med typ 2 diabetes – En systematisk översiktsartikel

Maria Minter, Therese Hjort
Effekten av frukt och grönsaker på riskfaktorer för hjärt- kärlsjukdom. En systematisk översiktsartikel.

Moa Olsson, Heidi Huitala
Påverkas vår aptit av hur ofta vi äter? – En systematisk översiktsartikel kring sambandet mellan måltidsfrekvens och aptit hos normalviktiga kvinnor och män

Angelica Dersell, Anna Strid
Effekten av mindfulnessbaserade interventioner på vikt- och kroppsbekymmer hos ungdomar och unga vuxna

Lina Carlsson, Hanna Eriksson
Kan probiotikasupplementering minska den självskattade risken att utveckla depression? - En systematisk översiktsartikel

Julia Lindberg, Malin Myrehag
Effekten av sojaprotein med isoflavoner på menopausala symtom

Cecilia Assarsson, Camilla Hansson
Effekt av sojaisoflavoner på blodtryck hos postmenopausala kvinnor

Sara Bussqvist, Lina Johansson Sjödin, Josefin Söderberg
Har lingon postprandiell påverkan på glykemisk respons hos friska, vuxna individer?

Evelin Grzegorczyk, Oliver Kongbäck, Ilona Mousa
Mindfulness som kompletterande behandlingsmetod vid övervikt och fetma.

Jeanette Almsberg, Martina Davitkova, Alexander Giannini
Effekten av probiotikasupplementering vid graviditetsdiabetes


2016 Sammanfattning/Abstract

Linnéa Andersson, Julia Wanselius
Den probiotiska bakteriestammen Lactobacillus plantarum 299v och dess effekt på buksmärta vid IBS - en systematisk översiktsartikel

Ulla Al Aaradji, Robert Hansson
Effekt av intermittent fasta (5:2 dieten) jämfört med jämn isokalorisk energirestriktion

Madeléne Ingesson, Amanda Wellander
Effekt av Lactobacillus plantarum 299v på symtomlindring hos patienter med IBS - En systematisk översiktsartikel

Peter Enocson, Mikael Seroka
Effekten av resistent stärkelse på HbA1c hos människor med typ 2 diabetes mellitus

Anna Meyerdierks, Anna Vadell
Effekten på riskmarkörer för hjärt- och kärlsjukdom vid utbyte av kött mot sojalivsmedel

Sandra Eriksson, Eleonor Olsson, Maria Palmqvist
Ingen effekt av supplementering med vetefiber för prevention av recidiv i kolorektalt adenom

Christina Johnsson, Jenny Svensson
Kan blåbär ha en reducerande effekt på blodtryck och blodglukos hos personer med övervikt eller fetma?

Annemi Fyhr, Beatrice Mårtensson
Kan ett högt kostfiberintag minska risken för recidiv i kolorektala adenoma polyper?

Lydia Nilsson, Sanne Persdotter
Kan intag av resistent stärkelse typ 2 förbättra blodlipiderna hos vuxna individer? - En systematisk översiktsartikel

Jessica Christofferson, Louise Svensson
Kan supplementering med zink förbättra insulinkänsligheten hos gravida kvinnor med insulinresistens? En systematisk översiktsartikel

Stina Ramne, Johanna Reims
Magra mejeriprodukter kan sänka systoliskt blodtryck, men förbättrar inte andra riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom - en jämförelse mot kolhydratrika livsmedel

Rebecca Ahlin, Mikaela Sjöholm
Påverkas LDL-kolesterol av ett högt intag av hårdost? - En systematisk översiktsartikel

Matilda Grynge, Rebecka Metz
Vitamin D-supplementering har ingen effekt på HDL och LDL hos postmenopausala kvinnor - en systematisk översiktsartikel

Sofie Bolwede, Fredrik Skärberg
Har vitamin D-supplementering gynnsam effekt på total-, HDL- eller LDL-kolesterol hos vuxna med typ 2 diabetes?

Aleksandra Oravsky Sandström, Mari Wollmar
The effect of web-based technology on weight loss maintenance - a systematic literature review
 

2015 Sammanfattning/abstract

Alexander Almquist, Tommy Johansson
Supplementering av omega-3 fettsyror och dess påverkan på VO2max hos elitidrottare.

Monika Da Silva, Kristin Ottosson
Påverkar variationer av gener som kodar för ApoE och PPAR-γ den triglyceridsänkande effekten av omega-3? En systematisk översiktsartikel.

Robin Ellström, Erik Jönsson
Påverkar en lågfettdiet utvecklingen av hudcancer? En systematisk översiktsartikel

Jonna Gustafsson, Maria Bohlin Nygren
Kan supplementering med omega 3 förbättra syreupptagningsförmågan hos idrottare?

Hagwall Frohm Sandra, Maria Ingmar
Debuten av gluten – Har tidpunkt för glutenintroduktion någon betydelse för risken att utveckla celiaki hos högriskbarn?

Camilla Johansson, Rebecca Jönsson
Lågkolhydratkosters effekt på kognition hos obesa vuxna

Amanda Jonsson, Erica Bender
Koffeinets inverkan på prestationsförmågan vid styrketräning – En systematisk översiktsartikel

Asma Komsan, Simon Ivarsson
Kan tillskott av fiskolja förbättra koncentrations- och inlärningsförmåga hos barn med ADHD?

Evelina Lennartson, Ida Engholm Ekman
Jämförelse mellan glukos–fruktos sirap och sackaros avseende viktutveckling

Agnes Nilsson, Lisa Bertilsson
Vegankostens potential att sänka kolesterolvärdet hos personer med diabetes mellitus typ 2

Anna Mårtensson, Jessica Nilsson
Omega-3-fettsyrors inverkan på läsförmåga och läsförståelse hos skolbarn

Anna Nordfeldt, Elisabet Perlhagen
Kan en förändring av levnadsvanor påverka den gestationala viktuppgången och barnets födelsevikt? – en systematisk översiktsartikel om livsstilsinterventioner hos gravida och obesa gravida kvinnor

Andrea Dahl-Sturedahl, Emma Johansson, Klara Standley-From
Omega-3 supplementering och prevention av prematur födsel - en systematisk översiktsartikel

Alicia Hedlund, Victoria Westrin
Kan ett ökat intag av omega-3 fettsyror ha en påverkan på testosteron, insulin och insulinkänslighet hos kvinnor med PCOS?Supplementering av omega-3 fettsyror och dess påverkan på VO2max hos elitidrottare.
 

2014 Sammanfattning/abstract

Ida Adolfsson, Josefin Nilsson
D-vitamin till ett ungt skelett. Kan tillskott av D-vitamin främja skelettutvecklingen i pubertal ålder? - En systematisk översiktsartikel

Emma Bergman, Naman Limani
Kan intag av mejeriprodukter med låg fetthalt sänka blodtrycket? En systematisk översiktsartikel.

Frida Bond, Linnea Danielsson
Påverkan på muskeluppbyggnad i samband med alkoholintag efter träning. En systematisk översiktsartikel

Emma Edberg, Emma Nilsson
Hur påverkas kolesterolvärden hos postmenopausala kvinnor med hyperkolesterolemi vid intag av isoflavonoider? - En systematisk översiktsartikel

Ida Edman Hellberg, Frida Hansson
Effekt av naturligt förekommande beta-glukan hos vuxna med hyperkolesterolemi - en systematisk översiktsartikel med fokus på livsmedel i Svensk handel.

Irene Eriksson och Alexandra Öquist
Kokosvatten och återhämtning/vätskebalans efter fysisk träning - En systematisk översiktsartikel

My Green, Joakim Lund
Kokosvatten som rehydreringsdryck - Kan kokosvatten rekommenderas som ett bättre alternativ än vatten eller sportdryck efter ett måttligt intensivt träningspass?

Christine Hårdfelt, Liduina van Sitteren
Alfa-linolensyra från linfröolja och dess påverkan på blodtrycket - En systematisk översiktsartikel

Puck Jansson, Frida Carlstedt
Alkoholintag efter träning och dess inverkan på muskeluppbyggnad och återhämtning hos vuxna män. En systematisk litteraturöversikt

Madeleine Johansson, Helena Andersson
Påverkar antal tuggningar mättnad? En systematisk översiktsartikel

Robin Järnmark, Josefine Lindqvist, Mathilde Ohlin
Feta kontra magra mejeriprodukter vid primärprevention av hjärt- kärlsjukdom. En systematisk översiktsartikel.

Linn Kruse, Anneli Hulldin
Frukost och korttidskognition ur ett ungdomsperspektiv.

Emma Nilsson, Camilla Petersson
Sänker betaglukaner från havre LDL-kolesterol hos kvinnor och män med hyperkolesterolemi?

Sara Palm, Anna Svensson
Komjölk och kronisk förstoppning hos barn. En systematisk översiktsartikel

Ruut Reivaara, Malin Blomgren Alegria
Effekt av tillskott med isoflavonoider från sojabönor på LDL-kolesterol hos vuxna - En systematisk översikt

Kristin Åkerlund, Tindra Ksenia Pavlenko
Kolhydratbegär - En översiktsartikel om snabba kolhydraters påverkan på humöret.


2013 Sammanfattning/abstract

Aisha Almulla, Matilda Persson
Effekter av en strikt eliminationsdiet hos barn med ADHD

Charlotte Olofsson, Cornelia Johansson, Maria Nordbeck
Effekten av frukostens glykemiska index på energiintag hos barn och ungdommar

Josefin Nyström, Rebecca Hammar
Vilken nutritionsbehandling har bäst effekt på tillväxten hos barn födda för tidigt och/eller med låg födelsevikt?

Karin Runesson, Dennis Hallén
Har intermittent fasta en inverkan på blodfetter hos människor?

Sarah Hjertqvist, Martina Johansson
Frukostätande och dess koppling till BMI och fettprocent hos barn

Anna Eriksson, Karin Edenholm
Sambandet mellan alkohol och bukfettma

Frida Rökaas, Eleonora Udin
Effekt av rådgivning om högproteindiet för viktminskning hos kvinnor med PCOS samt övervikt eller fettma

Amanda Nilsson, Louise Svensson
Fetmaparadoxen, myt eller sanning hos vuxna med kardiovaskulär sjukdom

Lisa Johansson, Linnea Persson
Högproteinkost vid PCOS - kan det lindra symtomen?

Johanna Blum, Emma Selin Frimodig
D-vitaminsupplementering och dess effekt på kroppssammansättning hos överviktiga och obesa

Rebecka Bertilsson, Helena Hautamäki
Sambandet mellan IBS och FODMAPs

Linn Ramström, Caroline Månsson
Kan pepparmintolja lindra symtom vid IBS

Ernita Antoni Mulliqi, Pernilla Gustafsson
Oralt intag av grönt te och dess effekt på uppkomsten av UV-inducerad hudrodnad, erythema solare

Maria Popov
Är priset ett sätt att påverka mängd frukt och grönsaker i kosten?

Sandra Westling, Linnéa Hult
Kokosfetts påverkan på blodfetterna hos vuxna i jämförelse med andra fetter

Eddie Gran, Arghanoon Farhikhtah
Does coconut fat have beneficial effects regarding blood cholestrol in healthy adults?

Viktor Sjöling, Mikael Seeman
BCAA-supplementering i samband med levercancerkirurgi

Lua Dandara Ferreira Rangel, Emelie Nacksten
D för depression. Har D-vitamintillskott lindrande effekt på depresiva symptom?

Emma Andersson, Josefin Dahlqvist
Effekten av högt respektive lågt kolhydratintag på prestation vid uthållighetsträning


2012 Sammanfattning/abstract

Alexandra Ahlsén, Caroline Forsberg
Vegetarisk kost - ett möjligt behandlingskomplement för symtomlindring vid reumatoid artrit? En systematisk översiktsartikel.

Sofia Jakobsson, Sofia Andersson
Artificiella sötningsmedel i dryck och dess effekt på hungerkänslor och energiintag. En systematisk översiktsartikel.

Helene Hagenborg, Ylva Dernbrant
Kan ett ökat intag av omega-3 fettsyror påverka testosteronnivåer hos kvinnor med PCOS?

Andrea Widebrant, Annika Sundström
Påverkar artificiellt sötad dryck hunger och energiintag? En systematisk översiktsartikel.

Cecilia Björertz, Karin Andersson
Kan omega-3 förebygga uppkomst av allergi? En systemmatisk översiktsartikel.

Laura Pienihäkkkinen, Max Olin
Kan probiotika förebygga atopiskt eksem hos högriskbarn?

Anna Rahm, Peter Eliasson
Kan supplementering med omega-3 under graviditet påverka allergiprevalens hos barn?

Mikaela Schönning, Anna Ceasar
Can a gluten free an casein free diet reduce symptoms in children wit Autism Spectrum Disorders? A systematic review.

Jeanette Pettersson, Magnus Eriksson
Kan en eliminationskost påverka symtombild hos barn med ADHD? En systematisk översiktsartikel.

Hanna Rymark Lehnér, Josephine Pettersson
Kan total enteral nutrition ersätta steroidbehandling vid pediatrisk Cron's sjukdom? En systematisk översiktsartikel.

Linnéa Adolfsson, Hillevi Pilgren Sautter
Blodtrycksförändringar vid byte av vanligt kaffe mot koffeinfritt kaffe hos friska, normotensiva individer.

Sophie Berg Eriksson, Sara Karlsson
Transfetter från idislare - och dess inverkan på blodlipidprofilen hos friska män och kvinnor.

Jenny Käll
Påverkar kaffekonsumtion risken för stroke? En systematisk översiktsartikel.

Sierra De Goldsmith, Amanda Egeberg
Effekten av CLA på kroppsvikt och kroppssammansättning hos överviktiga och feta

Behidza Memcic
Kan pepparmintolja minska symptom vid funktionella tarmbesvär?

Anita Borgmästars, Sara Linder
Kan omega-3 lindra hudsymtom vid psoriasis? En systematisk översiktsartikel av supplemeteringseffekter.

Anton Kinnander, Sandra Smidelik
Kan nutritionsbehandling bidra till läkning av trycksår bland äldre patienter?

Louise Miller Malm, Nicole Pitulia
Can regular oral supplementation of fish oil improve symptoms of psoriasis?

Malin Andersson, Elin Löfqvist
Kan supplementering med vitamin E förbättra kognitiv funktion vid Alzheimers sjukdom? En systematisk översiktsartikel.


2011 Sammanfattning/abstract

Andrea Jareteg, Maria Öhberg
Bakterier i luftvägarnas tjänst. En översiktsartikel om effekten av probiotikaintag på infektionssjukdomar i luftvägarna.

Andreas Norman, Marcus Schober
Ökar EAA supplementering muskelmassa och muskelstyrka hos frilevande äldre och äldre patienter med sarkopeni: en systematisk översikt

Anna Skogberg, Sofie Nyström
Folsyra och adenom. Kan folsyraupplementering minska risken för recidiv av kolorektala adenom.

Ariane Wästgärds, Linnea Hedlund
Kostbehandleing vid epilepsi. Kan den modifierade Atkinsdieten ersätta den ketogena dieten?

Denise Addario, Louise Arvidsson
Kan zinktillskott höja spermakvaliteten hos subfertila män?

Emma Persson, Liv Törnqvist, Gustav Andersson
Kan zinksupplementering ha en positiv effekt på spermakvalitet hos infertila män? En systematisk översiktsartikel.

Frida Midsten, Nathalie Johansson
Frisk med probiotika? Skyddar eller lindrar ett dagligt intag av probiotika mot förkylning, feber och influensasymtom?

Ida Bernspång, Åse Jacobsson, Hedvig Lindblad
Valnötter och serumlipider. Påverkar intag av valnötter serumlipidprofilen?

Ingrid Blankenau, Amanda Lindblad
Effekten av nutritionsbehandling på funktionell återhämtning efter stroke. En systematisk översiktsartikel.

Julia Danielsson Binnergård, Sandra Johansson
Medelhavskost som prevention. Kan den förhindra incidens i övervikt och fetma?

Magdalena Estévez, Ulrika Kristensson
Förhindrar selensupplementering incidensen av prostatacancer: en systematisk översikt.

Malin Aronsson, Madelene Simonsson
Kan intag av nypon ha symtomlindrande effekt hos personer med artros?

Mohammed Shakrah
Bikarbonatsupplementering och fysik perstationsförmåga

Maria Mejsjö, Johanna Gustavsson
Valnötters påverkan på lipidstatusen hos patienter med dyslipidemi - en svåt nöt att knäcka.

Sara West, Josefin Nyberg
Mjölkprotein för starka ben. En systematisk översiktsartikel.

Viktoria Henningsson, Madelene Johansson
Folsyra och kolorektala adenom. En systematisk översiktsartikel.
 

2010 Sammanfattning/abstract

Karin Bergman, Josefin Karlgrund
Kaffe i relation till risken att utveckla diabetes mellitus typ 2

Evelina Nilsson, Kristin Jansen
Soja och kolesterol. Kan soja påverka blodfetterna hos vuxna med hyperkolesterolemi?

Sara Carlsson, Åsa Ottosson
Chili - en het viktdebatt. Litteraturstudie över chilis påverkan på energiintag, mättnad och aprit.

Emelie Segergren, Emelie Vikell
Nikotinets akuta effekt på enerigförbrukningen

Brita Palsenius, Alexandra Roth
Nikotinets effekt på kroppens ämnesomsättning i vila

Cecilia Adolfsson, Iris Daniela Classon
Effekten av jojo-bantning på blodtrycket hos individer med övervikt och fetma

Elin Häggström, Karin Larsson
Kan supplementering av kalcium förebygga graviditetsinducerad hypertoni?

Beatrice Brun, Jonna Persson
EPA-supplementering vid cancercachexi

Emma Dahlström, Jessica Samuelsson
Vitamin D och risk för koloncancer - en översiktsartikel om 25(OH)D nivåer i serum och risk för koloncancer

Sanna Nybacka, Anna Pernek
Påverkar vitamin D i serum sjukdomsförlopp och mortalitet vid koloncancer?

Emma Carlsson, Anneli Elmby och Johanna LundbergLykopen och prostatacancer

Malin Bruto, Stina Sandsjö
Fiskolja i total parental nutrition. Kan vårdtiden påverkas?

Anna Nieman, Elin Wester och Sofie Öström
Påverkar livsmedel berikade med kalcium och vitamin D postmenopausala kvinnors benhälsa?

Maria Almquist, Johanna Nordén
Har supplementering av vitamin K någon effekt på bentätheten hos postmenopausala kvinnor?

Johanna Jonsson, Moa Wimark
Samband mellan insjuknande i multipel skleros och solljusexponering, vitamin D-intag och vitamin D-status
 

2009 Sammanfattning/abstract

Agneta Berglund, Maria Broggert Bengtsson
Har intensifierad kostbehandling effekt på Gestational Diabetes Mellitus? - En systematisk översikt.

Caroline Grane, Åsa Wilén
Alkohol och amning - akuta effekter på barn som exponerats för alkohol via moderns bröstmjölk.

Fanny Hedberg, Clarissa Liljander
Frukost och kognitiv förmåga - finns det ett samband hos barn och ungdomar?

Emil Silenhag, Kristine Wallman
D-vitaminstatus efter gastric bypass. Effekt av olika supplementeringsängder av D-vitamin efter viktreducerande kirurgi.

Karin Gustafsson, Theresa Plymoth
Omega-3 fettsyrors påverkan vid depression. Kan supplement rekommenderas?

Melina Halltorp, Susanne Rumberg och Sofie Åberg
Förebygger mörk choklad högt blodtryck?

Helen Ohlzon, Linnéa Wahl
Tranbär i förebyggande och behandlande syfte vid urinvägsinfektioner?

Matilda Andersson, Ingalill Öberg
Enteral nutrition vid allogen hematopoetisk stamsellstransplantation.

Christina Carlsson, Tina Jönsson
Har personer med para- och tetraplegi ett energibehov som skiljer sig från ej funktionshindrade?

Erik Hulander, Patrik Hansson
Effects of milk as a whole product on blood lipid levels in healthy individuals: a review.

Julia Hjalmarsson, Emelie Görlinge Marek
zofärgämnen och barns hyperaktivitetsnivå - en översiktsartikel.

Renée Karlsson, Bonnie Pettersson
Probiotikas påverkan på förekomst av eksem hos barn.

Emma Nilsson, Erika Palmgren
Alkoholintag vid amning. Hur påverkas barnet?

Sofie Olsson, Elizabeth Magnusson
Kostbehandling vid graviditetsdiabetes - Undersökning av underlaget för specifika rekommendationer om kolhydrat- och energiintag.

Anette Lindahl, Marie Lindgren
Vitamin D status efter gastric bypass. Är nuvarande supplementering av vitamin D tillräcklig för att ge normala serumnivåer?

Paulina Johansson, Gunilla Ny och Tanya Olsson
Effekter av kakao och mörk choklad på blodtryck hos individer med mild till måttlig hypertoni.

Elinor Medhammar, Frida Clarstedt
Är det rätt att rekommendera nyckelhålsmärkta mjölkprodukter i syfte att hålla nere serumkolesterol

Mattias Davidsson, Sara Malm
Omega-3 supplements and depression. Could EPA or DHA or DHA augment standard therapies?
 

2008 Sammanfattning/abstract

Josefin Petri, Linda Åstrand
Amytrofisk lateralskleros (ALS) - Har enteral nutrition en positiv inverkan på nutritionsstatus och livskvalitet?

Markus Esbjörnsson, Jenny Wahlberg
Kan probiotika i form at lactobaciller användas som behandling vid strålningsreducerad diarré?

Heléne Noring, Emma Hellberg
Antioxidanters inverkan på utveckling och progression av Alzhemiers sjukdom.

Mona Agelborn, Carina Danielsson och Ellinor Svan Åström Kan probiotika minska biverkningar vid trippelterapi mpt Helicobacter Pylofiinfektion?

Linda Schiller, Barbro Larsson
Kost vid warfarinbehandling - Behöver vitamin K-rika livsmedel uteslutas vid behandling med warfarin?

Anette Hellqvist, Lars-Inge Johansson och Sanna Davidsson
Enterocutana fistlar- Evidens för nutritionsbehandling

Emma Davachi Forsberg, Martina Jisbrandt
Glutamin - Finns vetenskaplig evidens för supplementering som nutritionsbehandling på intensivvårdsavdelning?

Stefan Johansson, Jeanette Persson
Hur påverkar vetekli symptomen hos IBS-patienter?

Caroline Wilbois, Sara Andersson
Kan tyramin framkalla migränanfall hos patienter med kostrelaterad migrän? - en översikt på befintlig forskning.

Lisa Olsson, Johanna Andersson
Fett och gastroesofagal reflux - Ger fett upphov till ökade refluxsymptom?

Teresa Karlsson, Charlotte Hansson
Mat- och läkemdedelinteraktioner - En evidensbaserad översiktsartikel om kalcium och antibiotika.

Charlotte Durbeck, Jin Ting Ting
Multipel Sclerosis och nutrition - Effekten av PUFA och D-vitamin vid symptomlindring av MS.

Johanna Hoffre, Sofia Isaksson
Psoriasis och omega-3 - En översiktsartikel om effekten av behandling med omega-3 på hudbesvär vid psoriasis.

Petra Hägglund, Helen Henriksson
Tillskott av antioxidanter vid reumatoid artrid.
 

2007 Sammanfattning/abstract

PeterHåkansson, Henric Wichmann
Optimal nutritionsbehandlign för barn med celiaki.

Emelie Ahlbertz, CamillaSalomonsson
HIV/AIDS - Möjlig nutritionsbehandling i en era av HAART.

Natalie Moberg, Angelica Åström
Laktosintolerans - Kan laktosintolleranta personer tolerera en större mängd mjölkprodukter än de själva tror, utan att få besvärliga gastrointestinala symptom, och därmed undvika eventuella nutritionella brister?

Sara Alavik, Stina Johnsson
Nutritionsbehandling vid kronisk leversjukdom - med tonvikt på energi, protein och grenade aminosyror.

Neilli Perunova, Christina Karlsson
Effekten av antioxidant-, vitamin-, mineraltillskott på den torra formen av makuladegeneration hos äldre.

Elin Malmberg Hård af Segerstad, Maria Lagergren
Osteoporos - Isoflavoners effekt på bentätheten mätt med DXA hos postmenopausala kvinnor.

Erik Schölin, Maria Friberg
Parkinsons sjukdom - Proteininteraktion vid behandling med levodopa.

Mimmi Hägg, Linnéa Nallgård
Preoperativ oral kolhydrattillförsel - hur påverkas patientens postoperativa insulinresistens, muskelstyrka, välmående och vårdtid.

Carina Johansson, Liv Linder och Emma Öberg
Såväl supplementering med omega-3 som vegetarisk kost kan ha positiv effekt vid reumatoid artrit.

Karolina Pettersson, Lena Böhn
Nutritionsbehandling vid ÖNH-cancer; när den bör inledas och vilken tillförselväg som bör användas.

Louise Follin, Anna Dahlberg
Effekt av modifierad vätska samt luktstimuli på sväljfunktionen hos personer med dysfagi.

Marika Kanthe, Emma Olsson
Den ketogena kostbehandlingens effektivitet vid refraktär epilepsi.

Jenny Kreek, Eva-Lena Persson
Kan tillskott av n-3 förlänga remissionen hos patienter med Mb Chrohn eller Ulcerös kolit?

Hanna Hjalmarsson, Ingrid Roengren
Har Lactobacillus helveticus-fermenterad mjölk och blodtrycks-sänkande effekt hos personer med mild hyperotni?

Clarissa Arvidsson, Jonna Sandell
Optimal Nutritionsbehandling vid Pankreasinsufficiens.

Sara Tjällgren, Kristina Wirén
Kostbehandling vid PKU - Behöver dieten vara livslång?

Eva Stenman, Patricia Badh
Effekten av proteinreducerad kost vid diabetesnefropati.

Helene Tillmar
Proteinreducerad kost vid kronisk njursvikt; Hur påverkas progressionstakt och nutritionsstatus samt hur ser förljsamheten ut.

Examensarbete 15 hp ingick inte i dietistprogrammet åren 2006 och 2005

2004

Johanna Andersson, Alice Lunardelli
Behandling av barnobesitas i Sverige, Norge och Frankrike. En kartläggning och jämförelsestudie inom och mellan länderna.

Agneta Hammarström, Maria Johansson
Biotillgängligheten av järn – en kvinnosak. En undersökning av järnets tillgänglighet i gravida kvinnors kost.

Marita Björklund, Eva Karlsson
Björkpollenallergi och IBS, Finns det något samband?

Catarina Jagerstål
Data på prevalens och supplementering av vitamin A i Afrika från: DHS och MICS.

Ulrika Lagerkvist
Energi- och näringsintag hos IBS-patienter.

Anna-Karin Svensson, Ann-Charlotte Thelin
En jämförelse av fysisk aktivitet och fysisk prestation mellan barn med medfött hjärtfel och friska barn.

Eszter Magyar, Louise Mårtensson
Irritable Bowel Syndrome (IBS). Födoämnesrelaterade besvär och näringsintag hos en grupp IBS-patienter.

Jessica Soldervik
Jämförelse mellan uppmätt och estimerad grundomsättning, (basal metabolic rate, BMR)

Linda Johansson, Susanne Magnusson
Kognitiv psykoterapi – hur tillämpas det av dietister i behandling av ätstörning och övervikt?

Anna Falk, Helena Sandberg
Kostens betydelse för Jet Lag Tillämpning av ¿The Three Step Jet Lag Program¿, Argonne Dieten.

Björn Bengtsson
Kost & fysiska aktivitetsvanor. En studie på utövare av Capoeira.

Camilla Ackerfors, Amanda Ottordahl
Kvalitetssäkring av ett hockeylags lunch i samarbete med Frölunda Indians.

Karrolina Olsson
Läskkonsumtion – skiljer den sig åt hos tränade/icke tränade?

Josefine Frykberg
Matlagningsprogram i TV – hur ser näringsvärdet ut och har det förbättrats? Jämförelse mellan tre matlagningsprogram, vår- och höstsäsongen 2003.

Christina Jonsson
Matsituationen hos patienter med tidig debut av Alzheimer.

Annika Hansson
Matvanor hos gravida kvinnor i Sverige, Italien och Danmark. Litteraturstudier och intervjuer. Är det kostråd eller matkultur som påverkar?

Åsa Ramnäs, Kerstin M Skagert
Näringstillstånd och matsituation hos hemtjänsttagare med ett högt omsorgsbehov.

Julie Svantesson
Pregravid vikt, viktuppgång samt energiintag under graviditet – påverkar det barnets födelsevikt?

Anna Giselsson, Maria Karlsson
Pumpafrön och ferrofumarat för att öka järnmängden i bröd. Jämförelse av biotillgänglighet och sensorisk acceptans.

Linda Bryggman, Jennie Kjellberg
Påverkas energiintaget av kostens Glykemiska Index?

Ebba Carlsson, Hannah Helgegren
Påverkas mätning av viloenergimetabolismen av musik/ljud?

Carolina Aronsson, Johanna Petersson
Skolcaféer på Göteborgs högstadieskolor. En tvärsnittsstudie av förekomst, utbud och prissättning samt medvetenhet hos skolpersonal.

Astrid Näslund, Pia Witte
Yrkesetisk kodex, något för dietister?

2003

Ulrika Andersson, Marina Girone
Metoder av vikt. En kartläggning av metoder för överviktsbehandling

Camilla Bergqvist, Hanna Settergren, Jennie Svensson
Undervisning om mat och matvanor till blivande och nyblivna föräldrar. Att arbeta förebyggande inom MVC och BVC

Malin Bergsten, Julia Börjesson
Vattenintag, vattenflaska och träning – en jämförelse mellan studenter vid Chalmers Tekniska Högskola och Göteborgs universitet

Emma Bertilsson
Kostens betydelse som utlösande faktor vid gallstensanfall

Titti Bodri, Monika Boström, Anna-Karin Strömmer
Överrapportering mellan sjukhus och kommun. En studie i nuritionsöverrapportering från geriatriska vårdavdelningar inom Sahlgrenska universitetssjukhuset till annan vårdform i Göteborgs kommun

Monica Carlsson, Susanne Eliasson, Ann Marmander
Kosttillägg på geriatriska slutenvårdsavdelningar – hur fungerar det i praktiken?

Sofia Darhed, Anna Farmansson
Är dietisttjänsten din? – en kartläggning av nyutexaminerade dietisters sysselsättning efter examen

Emelie Ericson-Hallström, Lovisa Telborn
Måltidsordning och individanpassad kost på särskilda boenden för äldre. En kartläggning i Göteborg.

Nina Gustafsson
Bemötande av patienten vid fetmabehandling – en gemensam studie ur dietistens och sjuksköterskans perspektiv

Hanne Erlandsson
Energi- och proteinrik kost i praktiken – synpunkter och erfarenheter från vårdpersonal och patienter

Lena Gustafsson
Har kostvanor betydelse för uppkomsten av problem med blodsockret? - En retrospektiv analys av 2-3 dygn med Continuous Glucose Monitoring System (CGMS) - mätning hos 31 insulinbehandlade diabetiker.

Marie Gustafsson, Izabel Majoros
Parkinsonsjukas upplevelser vid genomförandet av ett test av proteinförskjuten kost

Karina Jonsson
Vitamin D-intag och matvanor hos beslöjade kvinnor i Sverige av somaliskt ursprung

Pernilla Larsson
Blir små större? En jämförande kohort studie över övervikt och fetma hos elever i årskurs 1 för åren 1991 samt 2002 i Trollhättans kommun.

Maria Malmberg, Hilkka Rutgersson
Ansvar och arbetsfördelning gällande nutritionsfrågor inom kommunal äldreomsorg. En kvalitativ studie på ett äldreboende i Kungälvs kommun

Anna Paulie
Kostvanor och attityder till mat ur näringsmässig och psykologisk synvinkel. Fallstudier av nio manliga kroppsbyggare

Andreas Ragnarsson
Teamarbete inom vården. Vad säger litteraturen och praktisk verksamhet?

Linda Solberg
Idrottsanorexi – utbildningsmöjligheter, kunskaper, erfarenheter och åsikter hos danslärare, gymnastik- och fotbollstränare

Pontus Söderström
Undersökning av kostvanor och energiintag bland nyblivna mödrar – i familjer med hereditet för allergi

Julia Vasilis
Vad vill du ha till lunch? En kartläggning av utbud och efterfrågan på Hälsovetarbacken / Medicinareberget, Göteborg

Jannette Vera, Christina Wedenhall
Kvinnor mitt i livet – tankar om mat och kropp

Eivor Widén
Finns samband mellan måltidsmönster, BMI och S-kolesterol? Analys på Kvinnostudien, Göteborg


2002

Malin Bengtsson, Kristina Strömberg
Drycker för Double Blind Placebo Controlled Food Challenge. Framställning, Utvärdering och Patientprovokation

Henrietta Bodo
Monterbyggares kostsituation i lugn och stressig arbetsmiljö

Henrietta Bratthammar
En kartläggning av spårvagnschaufförers kostsituation

Christina Johans, Pia Sundvall
Förändring i utbudet av livsmedel för att bidra till minskat användande av laxermedel. En studie på en demensavdelning inom äldreomsorgen.

Katarzyna Johansson, Anna Nilsfelt, Annica Persson, Amanda Rajie
Kost- och motionsprogram för kvinnor födda 1937 med diabetes typ 2 eller nedsatt glukostolerans.

Katja Koivisto, Maria Lancha
Socialstyrelsens rapport. Näringsproblem i vård och omsorg – prevention och behandling. – Hur har den uppfattats och använts?

Anna Carin Gustavson, Therese Paulander
En kartläggning av Socialstyrelsens rapport: Näringsproblem i vård och omsorg – prevention och behandling.

Susanne Farahmand, Pernilla Johansson
Tillgång och önskemål. En kartläggning av befintligt kostinformationsmaterial till spädbarnsföräldrar i Göteborg samt behov av kompletterande material.

Ida Eberhardsson
Kostvanor hos ungdomar. En undersökning av ungdomars middagsvanor övrig måltidsordning samt livsmedelsval.

Lena Axelsson, Monika Johansson
Äldre, hemmaboendes matsituation – en kartläggning av 30 personer som har matdistribution via hemtjänsten

Lovisa Täkte, Åsa Wiberg
Från malnutrition till metabolt syndrom. En jämförelse av nutritionsbehandling vid HIV i Skandinavien

Elisabeth Linderoth
En grupp ungdomars dryckesvanor. En studie på 15-16 åringar i Göteborg

Maria Alenklint, Lena Fred
Utformning och utvärdering av ett behandlingsmaterial för obesa barn i 10-12 årsåldern framtaget för Mölnlycke vårdcentral

Jenny Ivarsson, Åsa Samuelsson
Vitamin- och mineraltillskott bland ungdomar i Göteborg. En studie av två populationer, 1994 och 2000, med tyngdpunkt på materialet 2000

Stefan Pettersson, Karin Magnusson
Hur ser elitsatsande juniorfotbollspelares näringsintag ut? – ett förändringsarbete för bättre kostvanor

Sofia Andersson, Emma Forsell
Unga fotbollspelare i utveckling mot bättre matvanor – ett förändringsarbete där samband mellan ålder, boendeform, attityd, kunskap och beteende studeras

Maria Lindberg
En explorativ studie om veganbarn hos BVC

Sigrid Bogren, Anna Hedlund
Dietisters behov och erfarenhet av utbildning i terapeutiskt förhållningssätt – en enkätundersökning

Anders Eriksson, Rebecca Forsberg
Bröd vid Diabetes Mellitus – En litteraturstudie och sammanställning av patientmateral

Martina Johansson, Veronica Svensson
Barn med Prader Willi syndrom- en kartläggning av behandling i Sverige idag, en undersökning av kostsituationen samt utveckling av ett kostmaterial

Lotta Söderling
Amning vid Human Immunbrist Virus (HIV) infektion – en litteraturgenomgång

Anna Forssell, Nicole Runge
En riktad hälsostudie på SKANSKA MASKIN i GÖTEBORG – övervikt, bukfetma och andra hälsorelaterade faktorer

Magdalena Lindstrand
Energi och vätska under förlossning. Intag av föda under förlossning samt tillgång till detta.En riktad hälsostudie på SKANSKA MASKIN i GÖTEBORG – övervikt, bukfetma och andra hälsorelaterade faktorer

Frederic Håryd
Kostregistrering och Mini Nutritional Assessment (MNA) – fångar dom samma individer i riskzonen för undernäring på ett äldreboende?


2001

Anna Agdestein, Marie Nilsson
Unga vegetarianer – vad äter de och varför? En kartläggning av vad det innebär att vara vegetarian för högstadieelever som äter vegetarisk lunch i skolan.

Karin Alander, Sarah Axelsson
Hur lätt är ½ kg? En kartläggning av frukt- och grönsakskonsumtion hos elever i årskurs 8 i Göteborgs stad.

Tina Babaei, Mari Samuelsson
Förstoppning hos äldre – en probleminventering med förslag till åtgärder vid ett äldreboende.

Adam Bark, Jeanette Jansson
Bioelektrisk impedans. Förändring hos sängliggande individer under 12 timmar.

Tove Diswall, Alexandra Vulcan
Att sätta en arbetsplats i rörelse med kostråd och motion.

Sara Einemo, Mimmi Kling
Mat och matsituation på spinalenheten, SU– inventering och förslag till förändringar.

Therese Fridell, Camilla Holm
Kostinformatin till ett fotbollslag. En studie om hur man genom ett klientcentrerat arbetssätt kan få ett elitfotbollslag att äta enligt SOK’s rekommendationer.

Mimmi Hellström, Lotta Thorslund
Kostens roll vid behandling av ätstörningar. En kartläggning av specialistenheterna inom ätstörning i Västra Götalandsregionen.

Pia Holmberg, Anneli Jonsson
Påverkar portionsvolym och energitäthet patienters energiintag? En undersökning av energiintag från och acceptans av energität- respektive normalkost hos patienter på sjukhus.

Catrin Jonsson, Maria Sand
Den vegetariska skollunchen i Göteborgs högstadieskolor – en kartläggning av matsedlar, livsmedelsval, energi- och näringsinnehåll samt utbud av tillbehör.

Monika Jonsson, Birgitta Nilsson
Skollunchen ger järnet? En studie av skollunchens energi- och näringsinnehåll, samt biotillgänglighet av järn.

Helena Kellnor, Anna Magouli
Kostbehandling – en lönsam utgift. Litteratursökning och intervjuer. Underlag för att medvetandegöra och påverka beslutsfattare.

Anna Melin, Gunilla Siggelin
En kartläggning av behandlingsmetoder gällande barn och ungdomsobesitas. En kvalitativ intervjustudie som omfattar fyra behandlingskliniker i Göteborg, Linköping, Malmö och Stockholm.

Magdalena Muhl, Maria Åkesson
Effekten av kostens Glycemic Load på glukos- och lipidmetabo-lismen hos personer med nedsatt glukostolerans eller typ 2 diabetes.

Linda Nihlén
Måltidsording bland sjuka. En kartläggning av måltidsordningar vid sjukhus och sjukhem.

Viktoria Petersson, Sara Saltell
C-vitamin – en litteraturstudie av effekterna på hjärt- kärlsjukdom samt en kartläggning av hälsokostbranschens påståenden.

Jan Petersen
A-vitamin supplementation i Ghana. Vitamin A in coastal Ghana

Lea Bright
Vitamin K. K-vitaminets funktioner. Vitamin K som supplement.

2000

Ingela Bohm, Lars Juhlin20
Bioimpedansmätare korrelation med DEXA samt mätningsrutiner.

Tanja Sobko
Double-Blind, Placebo-controlled Food Challenge

Maria Larsson, Malin Printzell
En kartläggning av intresset för en hemsida skapad för dietister och patienter.

Ulrika Åhs, Jeanette Stridsman
Följer barnmorskor de befintliga officiella rekommendationerna angående mat och näring till gravida? En jämförelsestudie i Edingburgh och Göteborg. Dietistaktuellt 2000; 3: 36-42.

Gunilla Swedberg
Information som näring åt vårdkedjans länkar.

Sofia Elehn, Marie Nilsson
"Kalle keso och den stora utmaningen" – produktion och utvärdering av IT-baserat läromedel i näringslära.

Saeedeh Borzoei, Johanna Wietzke
Kostundervisning och matlagningskurs med Iranska diabetiker.

Ingela Karlsson, Sylvia Ohlsson
Matintaget bland äldre patienter på akutsjukhus.

Maria Johansson, Eva Karlsson
Undersökning av kostintag och måltidsordning bland personer med mag- tarmsjukdom.

Kristina Dahlberg, Milene S Wilhelmsson
Veganluncher i gymnasieskolan – en kartläggning av menyer, energi- och näringsinnehåll, livsmedelsval och praktiska förutsättningar för tillagning i skolor i Västra Götalandsregionen. Dietistaktuellt 2000; 3: 22-26.

Martina Jansson, Paulina Nowicka
VÅGA SLUTA RÖKA – en interventionsstudie.

Cecilia Weznaver, Johanna Calles
Öron-näsa-hals cancerpatienter – en treårig uppföljning av kostbehandling.

1999

Åse Berntsson
Dagens lunch på restauranger: Hur är utbudet för personer med Celiaki?

Kerstin Eriksson, Gittsi Gällerstrand
"Det blev bara bättre och bättre". Tankar och erfarenheter i samband med en livsstilskurs riktad till män.

Annica Cremonese, Ellen Karlge-Nilsson
Energi- näringsintag, aktivitetsnivå och kroppssammansättning hos en grupp ryggmärgsskadade. Finns det ett ansett behov av kostinformation?

Sofia Björkman, Helena Hallin
En kartläggning av användningen av probiotikaprodukter inom Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Ola Wallengren
Kartläggning av kostintaget hos fotbollsspelare. Effekten av individuell kostrådgivning.

Maria Aronsson, Annika Wendel
Kartläggning av skolsköterskors kontakt med elever med ätstörningar i Göteborgs grundskolor.

Helena Carlström, Jenny Lindqvist
Kundorientering i diabetesvården – tankar kring kostutbildning vid typ 2 diabetes.

Kristina Blom
Läger för ungdomar med glutenintolerans.

Ingegerd Olofsson
Mat till sjuka. Inför omarbetningen av Livsmedelsverkets bok "Mat på sjukhus".

Eric Christianson
Multipelt födoämnesöverkänsliga – hur kan de bibehålla sin vikt? En studie som inkluderar förhållningssätt till maten och livet.

Zohreh Shayesteh
Specialkost vid förskolor i Göteborgs kommun.

Kristina Hedenblad
Underlag för anpassning av recept till lätt begåvningshandikappade personer.

Sidansvarig: Marja Schröder|Sidan uppdaterades: 2019-01-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?