Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Dietistprogrammet, 240 hp

Tre års heltidsstudier (180 hp) på dietistprogrammet leder till dietistexamen. Du kan sedan välja om du vill gå ett fjärde år som ger en magisterexamen och möjlighet att söka till forskarutbildning.

Om utbildningen

Under utbildningens första år läggs kunskapsgrunden med baskunskaper i kemi, fysiologi, livsmedelsvetenskap och näringslära. Under den tredje terminen är det den friska människan som står i centrum och från och med den fjärde terminen är det den sjuka människan. Utbildningens huvudområde är klinisk nutrition. Det är kunskapen om mat och näringsämnen och deras funktion i kroppen för att bevara hälsa samt förebygga och behandla sjukdom. Ämnet är tvärvetenskapligt och omfattar även ämnen som biokemi, fysiologi, livsmedelsvetenskap och sjukdomslära. Ett av de viktigaste redskapen för en dietist är samtalsmetodik och förmåga att ge och ta emot information. Därför ingår beteendevetenskap med kommunikation, didaktik, psykologi och samtalskonst i utbildningen.

En stor del av undervisningen på dietistprogrammet är föreläsningar. Men lika viktiga är laborationer, fältstudier, seminarier, gruppövningar och självstudier. En central del av utbildningen är den verksamhetsförlagda utbildningen då studenterna under handledning av yrkesverksamma dietister träffar patienter. Den verksamhetsförlagda utbildningen är spridd över terminerna med tyngdpunkten på termin fem och sex, men redan under den första terminen får studenterna besöka en arbetsplats. Den kliniska praktiken handleds av kliniskt verksamma dietister och kan vara förlagd till annan ort än Göteborg. Alla eventuella kostnader för resor och boende i samband med klinisk praktik betalar du själv. Utdrag från belastningsregistret kan komma att göras inför kliniska placeringar.

Arbetsområden

Dietister arbetar med människor i alla åldrar, både förebyggande och vid sjukdom. Många dietister arbetar inom hälso- och sjukvården. Det är vanligt att dietisten ingår i en arbetsgrupp med till exempel läkare, sjuksköterska, arbetsterapeut och fysioterapeut. Det är dietisten som utformar kostbehandling för patienter som av olika anledningar måste lägga om sin kost på grund av någon sjukdom. Det kan vara en cancersjuk patient som behöver extra energirik kost, eller en diabetespatient som behöver hjälp att lägga om livsstilen genom att äta energisnålare och motionera mer. Dietister kan också arbeta med förebyggande hälsovård i till exempel en kommun eller på en vårdcentral. Din uppgift kan då vara att undervisa och informera i kost- och näringsfrågor. Detta kan ske i samarbete med skola, hemtjänst eller serviceboende. Vissa dietister arbetar inom läkemedels- och livsmedelsindustrin och en del arbetar med förebyggande hälsovård inom idrottsrörelsen.

Adress

Avd för invärtesmedicin och klinisk nutrition, Medicinaregatan 13, plan 3

Behörighet och anmälan

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet och Matematik B, Naturkunskap B, Samhällskunskap A eller Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (områdesbehörighet 16/A14).

Urval:

Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Dietistprogrammet, 240 hp
Start Studietakt Anmälan
HT19 Dag, 100 % Stängd

Mer information om valt utbildningstillfälle

ANMÄLNINGSKOD: GU-19717
SISTA ANMÄLNINGSDAG: 2019-04-15
YTTERLIGARE ANMÄLNINGSINFORMATION: https://www.antagning.se/
ORT: Göteborg


Kontaktinformation

Programansvarig

Henriette Philipson
Tel: 031-786 3715

Studierektor

Kristina Franzén
Tel: 031-786 3637

Programadministratör

dietistprogrammet@medicin.gu.se
Tel: 031-786 3721

Besöksadress: Medicinaregatan 13, plan 3
Postadress: Dietistprogrammet, Box 459
405 30 Göteborg

Studievägledning

Fereshteh Erfan

Telefon: 031-786 3598
måndag - torsdag kl 13-14
Drop in: tisdagar kl 14-16

Besöksadress: Medicinaregatan 3
Besök enligt överenskommelse via telefon eller e-post.

Ansökan

37 studenter antas varje hösttermin till dietistprogrammet.

Anmälan sker på www.antagning.se.

Sista anmälningsdag är den 15 april inför höstterminen.

Sidansvarig: Henriette Philipson|Sidan uppdaterades: 2018-09-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?