Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Klinisk nutrition

Klinisk nutrition började sin verksamhet som Institutionen för klinisk näringslära 1 juli 1970, i det att en professur inrättandes i klinisk näringslära vid medicinska fakulteten, Göteborgs universitet. Verksamheten utgick från ett metabolskt laboratorium, Metabolic Ward, vilket hade byggts upp på sjukvårdssidan. Björn Isaksson blev förste innehavare av professuren och var prefekt över universitetsverksamheten och samtidigt klinikchef över kommunverksamheten. Dessa två verksamheter har sedan dess gemensamt drivit laboratorieverksamheten. År 1994 omorganiserades verksamheten vid den medicinska fakulteten och klinisk näringslära kom att ingå som avdelning. Klinikverksamheten benämns i dag enheten för klinisk nutrition (lägg länk till SU/klinisk nutrition), och universitetsverksamheten avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition.

Klinisk nutrition har sedan 2002 det samordnande ansvaret för dietistprogrammet vid Göteborgs universitet, vilket är ett fyraårigt program med 40 studenter per år. Vi är idag runt 30 personer som är verksamma vid Klinisk nutrition inom utbildning, forskning, laboratorieverksamhet och administration.

Ämnet klinisk nutrition är i högsta grad brett och tvärvetenskapligt. Ämnet knyts till bland annat biokemi, fysiologi, livsmedelsvetenskap, sjukdomslära, psykologi och beteendevetenskap, och tillsammans utgör alla dessa grunden för all verksamhet inom ämnet. Ämnet karakteriseras av en helt egen metodik, bl.a. mätning av nutritionsstatus, kroppssammansättning, energiomsättning, behov och intag av energi och näringsämnen.
 

Sidansvarig: Marja Schröder|Sidan uppdaterades: 2017-10-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?