Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Östra/Akut och kardiovaskulär medicin

Vår forskning och undervisning omfattar framför allt kardiovaskulära områden, men vi arbetar även med diabetes, gastroenterologi samt hematologi. Forskningen och utbildningen är integrerade delar av vården och vi är huvudsakligen geografiskt lokaliserade inom Medicin/Geriatrik/Akutmedicin vid Östra sjukhuset, men med samarbete med forskare från flera andra sjukhus i Västra Götalandsregionen.

Den första januari 2012 slogs Avdelningen för akut- och kardiovaskulär medicin ihop med Avdelningen för molekylär och klinisk medicin.

Om vår forskning

Inom det kardiovaskulära området bedriver vi forskning från kliniska studier till bred epidemiologisk kartläggning av folksjukdomar. Vi har ett omfattande internationellt kontaktnät. Vårt omfattande patientmaterial möjliggör klinisk, patientnära forskning inom stora sjukdomsgrupper. Vuxna med medfödda hjärtfel är ett profilområde där vi arbetar i såväl lokala, regionala, nationella och internationella nätverk. Våra projekt inom området sträcker sig från avancerade kateterinterventioner till nationella registerstudier och deltagande i internationella sammanställningar till doktorandprojekt med kvantitativ metodik, livskvalitet och fysisk aktivitet.

Vi arbetar även med olika stadier av förvärvad hjärtsjukdom såsom akut hjärtinfarkt samt hjärtsvikt, där vi deltar i breda internationella samarbeten. Tromboembolism, kardiell smärtlindring och kliniska hypertonistudier är andra viktiga delar inom vår verksamhet. Vi arbetar mycket med att belysa väl förankrade kliniska frågeställningar med hjälp av data från register. Inom gastroenterologin har vi betydande kunskaper kring inflammatorisk tarmsjukdom samt inom lever, gallvägar och pankreas. Ett nytt tillskott är forskning kring sömnapné inom kardiovaskulär medicin.

Läkarutbildning

Inom läkarutbildningen har vi grundutbildning, AT- samt ST-utbildning, liksom sub-specialisering efter erhållen basspecialitet inom området medfödda hjärtfel.

Våra forskningsområden

  • Medfödda hjärtfel
  • Ischemisk hjärtsjukdom
  • Hypertoni
  • Diabetes
  • Hjärtsvikt
  • Venös tromboembolism
  • Kardiovaskulär epidemiologi
  • Smärta
  • Sömnapné
  • Leversjukdomar

MKM SNABBVAL

Kontakt

Sektion Östra/Akut och kardiovaskulär medicin
Avdelningen för molekylär och klinisk medicin
Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Östra
416 85 GÖTEBORG
Telefon: 031-343 4086
Fax: 031-25 89 33

Sidansvarig: kommunikation@medicine.gu.se|Sidan uppdaterades: 2012-07-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?