Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa

Vid avdelningen bedrivs forskning och utbildning vid fyra olika enheter. I länkmenyn till vänster kan du läsa mer om enheterna och dess olika verksamheter.

Vår vision

Skapa Hälsosam Framtid – Omgivning och Liv

Vår mission

Vår mission vid Avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa är att förbättra allmänhetens hälsa genom innovativ forskning, utbildning av vårdpersonal från olika bakgrunder samt framtida ledare, översätta forskning till policys och praxis, samt bistå våra lokala samhällen, nationen och världen.

Kärnan i forskningen vid avdelningen är klinisk och folkhälsoepidemiologisk

Vår forskning täcker hela livsperspektivet, som är relevant för folkhälsan. Exempel på forskning riktad mot hälsa hos de yngsta inkluderar forskning om ljudmiljö på förskolan. Arbets- och försäkringsmedicin fokuserar på hälsa i arbetsför ålder. Livsstilsrelaterade faktorer är kända riskfaktorer för ett antal sjukdomar och en av våra starkaste forskningsområden är folkhälsonutrition. Vi studerar också problem relaterade till alkoholkonsumtion, miljö, genus, hälsa och social trygghet, sociala bestämningsfaktorer, arbetsförmåga, farmakoepidemiologi, kardiovaskulär, respiratorisk, metabolisk, muskuloskeletal och mental hälsa.

Samarbetet över de traditionella disciplinära gränserna har ökat efter bildandet av avdelningen 2006 och vi siktar på att fortsätta utöka samarbetet i framtiden.

De folkhälsoepidemiologiska metoderna kombineras med kvalitativa metoder (t ex grounded theory, fokusgrupper) och laboratorieforskning.

EpiLife är ett nationellt excellence center (FORTE) som samordnas vid avdelningen. Avdelningen har varit framgångsrik i att erhålla finansiering. För närvarande finns vid avdelningen fyra FORTE-program: Försäkringsmedicin, Barnfetma, Kvinnors hälsa samt Företagshälsovårdsmetodik. Alla dessa program är tvärvetenskapliga och engagerar forskare från olika discipliner.

Sidansvarig: Ann-Sofie Liljenskog Hill|Sidan uppdaterades: 2014-01-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?