Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Samhällsfarmaci

Ämnet samhällsfarmaci är ett av de farmaceutiska karaktärsämnena på apotekar- och receptarieprogrammen. Samhällsfarmaci är en vetenskaplig disciplin som behandlar läkemedlens roll för individer, populationer och samhälle.

Apotekarprogrammet

FAS750 Samhällsfarmaci 7,5 hp
Kursen syftar till att ge studenterna en grundläggande kunskap om olika forskningsmetoder som används inom samhällsfarmaci (epidemiologi, hälsoekonomi, kvalitativa metoder). Kursen kommer också att beröra riskfaktorer för sjukdom, olika effektmått (outcomes), läkemedelsstatistik samt evidensbaserad farmaci. Stor vikt läggs vid kritisk granskning och värdering av vetenskapliga studier. Kursen ges på termin 7.

FAS745 Tillämpad apoteksfarmaci med författningar 30 hp
Kursen omfattar farmaceutiskt arbete på apotek bl.a. recept- och egenvårdsexpedition, kundbemötande, information samt insikt i farmaceutiskt arbete på olika typer av apotek. Delkursen i författningar (3 hp) omfattar den lagstiftning och de tillämpningsföreskrifter som är av betydelse för apotekarens yrkesutövning. Utbildningsmoment under teoriveckor på Göteborgs universitet behandlar ämnen relaterade till apoteksarbete bl.a. kommunikation och etik. Kursen ges på termin 10 på Apotekarprogrammet. Mer information om kursen finns på Apoteksfarmaci.se 

Receptarieprogrammet

SHF210 Samhällsfarmaci 7,5 hp
Under den här kursen är målet att vidga perspektiven: från det lilla läkemedlet till läkemedelsbehandling ur ett samhällsperspektiv. Du fokuserar på tre områden: vetenskapliga metoder samt läkemedelsanvändning ur ett teoretiskt och praktiskt perspektiv. Du får grundläggande kunskaper i olika vetenskapliga metoder (epidemiologi, kvalitativa metoder och hälsoekonomi) som används för att besvara frågor relaterade till läkemedel och dess användning. Kursen innehåller två workshops med kritisk granskning av artiklar och enkätmetodik. Kursen ger också en översikt över hur hälsa kan påverkas av olika riskfaktorer. Kursen ges på termin 4 på Receptarieprogrammet.

SHF220 Författningar 4,5 hp
I undervisningen behandlas den lagstiftning och de tillämpningsföreskrifter som är av betydelse för receptariens yrkesutövning. Vidare går kursen igenom definitioner för läkemedel, naturläkemedel, växtbaserade läkemedel och homeopatika. Förutom detta ska kursen ge en övergripande bild av hur godkännandeproceduren av läkemedel är upplagd.
Kursen ges på termin 5 på Receptarieprogrammet.

Kontaktinformation

Tove Hedenrud, ansvarig

Telefon:
031-786 6855

Sidansvarig: Katarina Englund|Sidan uppdaterades: 2015-09-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?