Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Läkarprogrammet

Enheten för socialmedicin och epidemiologi är engagerade i läkarprogrammet genom sitt ansvar för introduktionsveckan på termin 1 och i kursen Socialmedicin termin 9 samt kurs i Global Hälsa.

Introduktion & tidig yrkeskontakt A 3 hp

Kursen omfattar en vecka och innebär en orientering för den kommande utbildningen. Kursen innehåller bland annat:

  • Programmets syfte och mål
  • Tidig yrkeskontakt och forskning
  • Läkaryrket som det kan gestalta sig inom olika specialiteter
  • Etik
  • Genus och folkhälsa
  • Mänskliga rättigheter.

Socialmedicin

Det socialmedicinska ämnet är en del av kursen i samhällsmedicin, vilken ges två gånger per termin på Termin 9 på läkarutbildningen och är på 12 hp. Kursen bedrivs under ca nio veckor och består av följande delkurser: socialmedicin, allmänmedicin, geriatrik, arbets- och miljömedicin, och rättsmedicin.

Kursen i socialmedicin syftar till att ge studenterna grundläggande kunskap om hälsans bestämningsfaktorer, migration och hälsa, försäkringsmedicin, för sjukvården centrala lagar och förordningar, förebyggande arbete och skillnader i hälsoläget i befolkningen samt olika förklaringsmodeller till dessa. För att främja bättre samverkan kring individer, och minimera konsekvenserna av sjukdom och handikapp, skall studenterna erhålla kunskap om socialförsäkringssystemet, läkarens möjligheter och skyldigheter att samverka med andra vårdgivare och myndigheter, samt erhålla viss färdighet i att sköta sådan kommunikation både genom direktkontakt och via intyg och remisser.

MPH210 Introduction to global health, 4,5 hp

MPH210 Introduction to global health är en fristående treveckors-kurs på avancerad nivå. Den kan sökas t.ex. av läkarstudenter på termin 10 och är särskilt relevant som förberedelse för dem som ska göra sitt examensarbete i ett låg-eller medelinkomstland, d.v.s. ett land som präglas av svaga hälsosystem, fattigdom, ojämlikhet och infektionssjukdomar men där vissa grupper även drabbas av fetma, hjärt-kärlsjukdomar och cancer.

Kursen ramas in av temat Global Burden of Disease och diskuterar hur hälsan i olika regioner påverkas av politiska, ekonomiska och sociala faktorer. Till exempel beskrivs hur hälso- och sjukvårdssystemen kan variera samt vilken roll internationella aktörer och institutioner kan spela i olika delar av världen. Vidare presenteras smittsamma och icke-smittsamma sjukdomars epidemiologi, hur dessa kan förebyggas liksom på vilket sätt de sociala faktorer, som bidrar till att sjuklighet och dödlighet, varierar mellan olika befolkningsgrupper. Katastrofmedicin, barnadödlighet, mödradödlighet, våld och interna konflikter, mänskliga rättigheter och mycket annat kommer också att behandlas. Kursen examineras genom två grupparbeten, som avrapporteras individuellt. Temana för grupparbetena är ’Pneumonia: a health management issue’ samt ’Regional Burden of Disease’ där läkarstudenter för den senare kan välja den region där de kommer att arbeta med sitt examensarbete.

Studenter på MPH210-kursen läser tillsammans med internationella masterstudenter, dvs kursen ges på engelska och är en en del av masterkursen MPH201 Global health and human rights, 15 hp.
 

Kontaktinformation: Gunilla Priebe (kursledare)

 

Kontaktinformation

Maria Rosvall, ansvarig

Telefon:
031-786 6869

Sidansvarig: Katarina Englund|Sidan uppdaterades: 2018-01-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?