Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Folkhälsovetenskap

Varför finns det skillnader i hälsa mellan olika grupper i befolkningen? Påverkar mäns och kvinnors olika livsvillkor deras hälsoutveckling? Vilka förebyggande insatser för bättre hälsa i befolkningen är kostnadseffektiva?

Detta är några frågor du kan besvara efter att ha studerat folkhälsa. Folkhälsovetenskapen är ett tvärvetenskapligt område. Som folkhälsovetare får du möjlighet att tillgodogöra dig kunskap och förståelse för hur det är möjligt att förebygga sjukdom och skapa hälsa i samhället ur olika synvinklar. Att skapa förutsättningar för människor att leva ett hälsosamt liv sker på olika sätt i samhället och på olika nivåer. Det kan vara genom att på samhälls-, grupp- och individnivå kunna erbjuda goda fysiska, psykiska och sociala uppväxtförhållanden och levnadsvillkor med hjälp av olika organ.

Folkhälsovetenskap, Public Health Science, är en internationellt etablerad vetenskap som ger dig kunskap om befolkningens hälsa. Fokus är på faktorer som styr hälsoutvecklingen i en viss befolkning t.ex. fattigdom, social ojämlikhet, etnicitet, genus, miljö. Inom folkhälsovetenskapen får du kunskap i att utveckla metoder för att genomföra, analyser och utvärdera hälsofrämjande insatser på individuell, organisations- och samhällsnivå.

Du kommer att följa och analysera orsaker till sjukdomars utbredning i befolkningen nationellt och internationellt genom studier i epidemiologi. Inom området hälsoekonomi fokuserar du på sambanden mellan begränsade resurser och befolkningens hälsa. Genom studier i genus får du lära dig hur mäns och kvinnors olika livsvillkor har betydelse för hälsan.

Folkhälsovetarens arbete leder till hälsovinster både för individ och samhälle.

På Sahlgrenska Akademin finns följande program inom folkhälsovetenskap:

  • Kandidatprogram i folkhälsovetenskap med hälsoekonomi (vilande antagning)
  • Masterprogram i folkhälsovetenskap
  • Masterprogram i global hälsa

 

Sidansvarig: Katarina Englund|Sidan uppdaterades: 2019-03-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?