Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Följsamhet hos diabetiker

Effekter av följsamhet till behandling och behandlingsrekommendationer på behandlingsresultat och risk för hjärt-kärlsjukdom och mortalitet

Mer än var tjugonde person har idag diabetes i den vuxna svenska befolkningen och förekomsten av typ 2 diabetes ökar. Läkemedel utgör en viktig del i behandlingen av diabetes och sjukdomar kopplade till diabetes. Diabetespatienter har en högre risk för att få hjärtkärlsjukdom och diabetesbehandlingen kompletteras därför med behandling av riskfaktorer som höga blodfetter och högt blodtryck. De nationella riktlinjerna för behandling av diabetes rekommenderar läkemedelsbehandling av dessa riskfaktorer för att förhindra hjärtkärlsjukdom.

Effektiv behandling av diabetes och sjukdomar kopplade till diabetes är viktigt ur folkhälsosynpunkt då det omfattar en stor patientgrupp med omfattande annan sjuklighet. Kunskapsunderlaget kring hur dessa läkemedel används i praktiken och vilka effekter dessa ger på några års sikt är begränsat. Bland annat är kunskaperna mycket begränsade om i hur stor utsträckning patienterna är följsamma till ordination, det vill säga i vilken utsträckning läkemedlen används så som de förskrivits, och hur detta relaterar till senare sjuklighet. Det saknas även kunskap om vårdgivarens följsamhet till behandlingsriktlinjer och om detta påverkar senare sjuklighet hos patienterna. Detta forskningsprojekt kommer att undersöka sambandet mellan hur svenska diabetespatienter använder blodtryckssänkande och blodfettsänkande läkemedel och effekter på hälso- och sjukvårdsutnyttjande och risk för negativa hälsoeffekter som hjärtkärlsjukdom liksom om det finns skillnader mellan kön, olika åldersgrupper, olika socioekonomiska grupper och geografiska områden. Forskningsprojektet kommer också att undersöka i vilken utsträckning behandlingsriktlinjer följs och vilken påverkan detta har på patienternas följsamhet och deras hälsa.

Projektgrupp
Sofia Karlsson, Enheten för socialmedicin och epidemiologi
Björn Eliasson, Avdelningen för Internmedicin, Sahlgrenska universitetssjukhuset
Soffia Gudbjörnsdottir, Nationella Diabetesregistret, Registercentrum i Västra Götaland
Ann-Marie Svensson, Nationella Diabetesregistret, Registercentrum i Västra Götaland
Katarina Eeg-Olofsson, Avdelningen för Internmedicin, Sahlgrenska universitetssjukhuset
Christel Hero, Avdelningen för Internmedicin, Sahlgrenska universitetssjukhuset

Kontaktuppgifter
Karolina Andersson Sundell, Enheten för socialmedicin och epidemiologi

 

Sidansvarig: Katarina Englund|Sidan uppdaterades: 2015-05-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?