Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Psykofarmakaförskrivning i VGR

Omfattningen av och kvaliteten på förskrivningen av psykofarmaka varierar mellan och inom länder. I Sverige har Västra Götalandsregionen (VGR) jämförelsevis hög förskrivning, men även inom VGR är variationen stor. Onödigt hög förskrivning medför risk för till exempel kognitiv påverkan och fallolyckor hos äldre, vilket innebär stora kostnader för sjukvården. Det finns anledning att framför allt hos äldre befara överförskrivning av psykofarmaka, men det är oklart vilka faktorer som ligger bakom detta. Det saknas studier som explicit kvantifierar kvalitativa fynd och sätter detta i samband med faktisk förskrivning.

Syftet med projektet är att undersöka vårdcentralläkares uppfattning om determinanter för psykofarmakaförskrivning, kartlägga förekomsten av dessa, och analysera i vilken mån de kan förklara skillnader i psykofarmakaförskrivning.

Fyra fokusgrupper har genomförts med syfte att identifiera det som anses viktigt av läkarna respektive vårdcentralscheferna själva för förskrivning av psykofarmaka. Resultatet kommer att användas för att utarbeta en enkät till vårdcentralsläkare i VGR för att bl.a. undersöka förekomsten av de i fokusgrupperna identifierade faktorerna. Enkätresultaten kommer vidare att kopplas till data från Läkemedelsregistret.

Projektet är ett samarbete mellan Sahlgrenska akademin, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Läkemedelsenheten vid Västra Götalandsregionen samt Karolinska institutet.

Projektansvarig:
Susanna Wallerstedt, Klinisk farmakologi, SU

Medarbetare i projektet:
Tove Hedenrud, Samhällsfarmaci
Staffan Svensson, primärvårdsläkare samt Primärvårdens FoU
Kristina Johnell, KI
Lena Gustafsson, Läkemedelsenheten, VGR


Kontaktuppgifter

Tove Hedenrud, 031-786 6855

Publikationer inom projektet

Hedenrud, T, Svensson, S, Wallerstedt, S M. "Psychiatry is not a science like others" - a focus group study on psychotropic prescribing in primary care. BMC Family Practice 2013;14:115.

Ladda ned artikeln

Sidansvarig: Katarina Englund|Sidan uppdaterades: 2015-03-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?