Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Upplevda dilemman i klinisk behandling av mäns sexuella hälsa. Kvalitativa studier bland hälso- och sjukvårdspersonal i Sverige

Forskning har tidigare pekat på att män utgör en norm inom hälso- och sjukvården. Området sexuell hälsa tycks dock utgöra ett undantag. Män söker vård avseende sexuell hälsa i låg utsträckning och resultaten från en Nordeuropeisk studie visade att 80 % av män med upplevda behov av vård kopplade till sexualitet inte sökte. Ytterligare studier stödjer att behovet kan vara större än utbudet.


En faktor till varför män inte väljer att söka vård kan vara att föreställningar om maskuliniteter som innebär att män framställs som robusta och i mindre behov av vård. Dessa föreställningar kan finnas hos männen själva men möjligen även bland vårdpersonal. Tidigare forskning visar att hur personal agerar i mötet med patienter har betydelse för hur patienterna upplever sin hälsa och vårdkvalitén. Således kan personalens föreställningar om män och maskuliniteter ha kopplingar till patientmötet och utgöra ett hinder för samtal om sexuell hälsa.


Det övergripande syftet med projektet är att utforska upplevelser av dilemman bland hälso- och sjukvårdspersonal i kliniska möten med män som söker hälso- och/eller sjukvård avseende sin sexuella hälsa och hur dessa dilemman hanteras. Ett annat syfte är att undersöka föreställningar om män och maskuliniteter hos hälso- och sjukvårdspersonal och hur dessa föreställningar relaterar till dessa dilemman.
 

Kontaktuppgifter

Tommy Pherson, 072-210 32 85, 031-346 06 96

Sidansvarig: Katarina Englund|Sidan uppdaterades: 2015-03-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?