Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mödrars hälsa i Rwanda

Quality and utilization of antenatal care services (ANC) är en del av ett större forskningsprogram med titeln Maternal health in Rwanda: Quality and utilization of antenatal care and delivery services, pregnancy complications’ and their impact on health and family situation with cost-effectiveness analyses som undersöker alla delar av graviditeten från dess start till ett år efter att barnet fötts och gör kostnad-nytta analyser. Ett samarbete mellan tre universitet, Göteborgs universitet, Umeå universitet och University of Rwanda genomför programmet, som finansieras av Sida, den svenska biståndsorganisationen.

Fyra doktorander från Rwanda är registrerade vid Göteborgs respektive Umeå universitet för att genomföra de fyra projekten av vilket ett är lokaliserat till EPSO och undersöker kvalitet och nyttjande av förebyggande mödravård i Rwanda. Programmet startade under 2014 och pågår till 2018/19.

En omfattande epidemiologisk datainsamling har gjorts i norra provinsen, omfattande 922 kvinnor som födde barn inom en 13-månaders-period före datainsamlingen. Utifrån dessa data kommer studier att genomföras som undersöker riskfaktorer för att inte besöka eller göra för få besök i förebyggande mödravård, vidare samband med mor- barnkomplikationer vid förlossningen och antal besök i mödravård. Den förebyggande mödravården kommer att undersökas med avseende på kvalitet, utrustning, personalens kunskaper och förmåga att omhänderta gravida och vilka undersökningar som genomförs för att förebygga komplikationer hos mor och/eller barn.

I Rwanda är partnervåld riktat mot kvinnor tämligen vanligt, men exponerade kvinnor talar inte om detta. Kulturella, sociala, ekonomiska och genusrelaterade orsaker ligger bakom detta. Vår avsikt är att undersöka hur vanligt förekommande partnervåld är före, under och efter graviditet och dess hälsokonsekvenser. Dataanalysen pågår och inga artiklar är ännu publicerade.

Kontaktuppgifter
Gunilla Krantz (031-786 6861) är huvudansvarig i detta projekt och har ett samordningsansvar för alla fyra delprojekten inom programmet.
 

Sidansvarig: Katarina Englund|Sidan uppdaterades: 2015-04-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?