Traumatiska upplevelser, psykisk ohälsa och barriärer till vård hos unga män och kvinnor i Rwanda

Detta projekt fokuserar på förekomsten av olika psykiska tillstånd, dess riskfaktorer och vårdsökande beteende, omfattande konkreta barriärer till psykiatriskt omhändertagande och vård i Rwanda. Huvudsyftet med projektet är att undersöka i vilken mån den psykiska ohälsan försämrats av tidigare ackumulerade traumatiska upplevelser som skedde under folkmordsperioden år 1994 samt under hela levnadsperioden, likaväl som mer närliggande upplevelser i form av partnervåld hos unga vuxna, 20-35 år. Människor som lider av psykisk sjukdom upplever ofta dålig tillgång till vård och konkreta barriärer till vårdsökande. Sådana barriärer kan vara av såväl strukturell som individuell natur. Vi har funnit att särskilt kvinnor har god förmåga att bemästra individuella barriärer (tro på sig själv, personlig styrka för att beskriva sitt problem, följa ordinationer etc.) medan strukturella barriärer såsom tillgång till vård, kostnader och transporter är ett större problem att bemästra huvudsakligen för kvinnor men ven för män.

Detta samarbete pågår mellan School of Public Health vid University of Rwanda och Sektionen för Socialmedicin och Epidemiologi vid Göteborgs universitet. Projektet startade 2011 och flera artiklar är publicerade och ’under review’; projektet beräknas avslutas under 2017. Huvudansvariga är Joseph Ntaganira och Gunilla Krantz.

Gunilla Krantz, 031-786 6861

Sidansvarig: Katarina Englund|Sidan uppdaterades: 2015-04-08