Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Intergene- och Adonix-studierna

INTERGENE är en studie av interaktionen mellan genetisk sårbarhet, metabola förhållanden, livsstil, miljöfaktorer och psykosociala faktorer för risken att drabbas av kardiovaskulära sjukdomar i Västsverige. Undersökning av kroppsammansättning, hjärta och blodprov ingår. ADONIX står för Adult-onset asthma and nitric oxide och är samlingsnamnet för en studie av riskfaktorer för lungsjukdomar, framförallt astma. Mätning av kväveoxid i utandningsluften (NO-mätning) och spirometri (lungfunktionsundersökning) görs. I båda studierna svarar deltagarna på ett antal frågor i olika frågeformulär.

Mellan 2001 och 2008 deltog ca 7600 personer i Intergene- och Adonix-studierna. Undersökningarna genomfördes på Östra sjukhuset i Göteborg samt i en forskningsbuss där deltagare från andra delar av Västra Götaland undersöktes. Från februari 2014 till mars 2016 kallades och undersöktes cirka 1300 av deltagarna en andra gång. Den uppföljande studien kallas Intergene Adonix 2 (Ad-In2).

Forskarna som ligger bakom de två studierna har samarbetat sedan 2001. Intergene-studien initierades av professor Dag Thelle i samarbete med professor Annika Rosengren och professor Lauren Lissner. Adonix-studien startades av professor Kjell Torén och professor Anna-Carin Olin. De fyra sistnämnda är också ansvariga för Intergene Adonix 2.

Kontaktuppgifter

Elisabeth Strandhagen, 031-786 6494

Sidansvarig: Katarina Englund|Sidan uppdaterades: 2016-12-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?