Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Adonix-studien

ADONIX-studien startades 2001 i samarbete med INTERGENE-studien. Ansvariga är Enheten för Arbets- och Miljömedicin. Studien tar upp frågor om livsstil, miljö och ärftliga faktorer vid hjärtkärlsjukdomar och astma. ADONIX står för Adult-onset asthma and nitric oxide.

I studien undersöktes förekomsten av luftvägsinflammation med hjälp av utandad kväveoxid (NO). Det sattes i relation till halten av små partiklar i omgivningsluft just den dagen mätningen görs och dagarna innan. Luftföroreningsdata hämtades från Göteborgs Miljöförvaltning och andra kommuner i Västra Götaland. Mätning av kväveoxid i utandningsluft har visat sig vara en markör för att diagnosticera astma eller annan lungsjukdom.

Försökspersonerna gjorde även ett lungfunktionstest (spirometri) och besvarade frågor rörande bakgrundsfaktorer såsom tidigare arbetsuppgifter, allergiska besvär, astma och ärftlighet. Det var även frågor om aktuell exponering av olika sorters luftföroreningar såväl inom- som utomhus.

I en biobank finns frysta blodprov från alla deltagare som varit med i studien.

I tillägg till de ca 3600 deltagare som undersöktes tillsammans med Intergene-studien, undersöktes ytterligare ca 4000 deltagare i ADONIX-studiens regi. Totalt har nästan 8000 personer deltagit i ADONIX-studien.

Sidansvarig: Katarina Englund|Sidan uppdaterades: 2015-03-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?