Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om studien

Studien leds av forskare vid Institutionen för Medicin vid Sahlgrenska Akademin, Göteborgs Universitet. Huvudman för studien är Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Avsikten med studien är att undersöka förekomsten av luftvägssjukdomar, kardiovaskulära och metabola sjukdomar inklusive fetma/övervikt och dessa sjukdomars relation till olika typer av miljöfaktorer och genetiska faktorer. Den ska också ge data om samverkan (interaktion) mellan dessa faktorer. En ytterligare målsättning är att analysera trender av viktiga riskfaktorer som t ex fysisk inaktivitet, övervikt, högt blodtryck och rökning. En tredje målsättning är att analysera huruvida tillväxt under barnaår och ungdomsår har betydelse för senare uppkomst av olika kroniska sjukdomar och övervikt.

Databasen som bildas kommer att samköras med centrala befolkningsregister såsom Cancerregistret, Patientregistret inklusive VEGA-databasen (Västra Götalands Vårddatabas), nationella kvalitetsregister såsom Nationella Diabetes Registret (NDR), SWEDEHEART och RIKS-STROKE och SCB:s socioekonomiska register (LISA). Tillväxtdata på samtliga deltagare födda 1945 och senare som vuxit upp i Göteborg kommer samlas in.

Studien kommer att medföra en omfattande vetenskaplig publicering och resultaten kommer att presenteras på vetenskapliga kongresser. Resultaten kommer också att presenteras till läkare och beslutsfattare inom företagshälsovården och primärvården. Vi har inom vår sjukvårdsregion regelbundna möten (minst en gång per år) med personal inom företagshälsovården där vi redogör för resultaten för relevanta projekt. Detta projekt kommer också att rapporteras via dagspressen. Kunskapen förmedlas också till andra kategorier inom sjukvården, t ex med. kandidater, sjuksköterskor och via vidareutbildningar för allmänläkare och andra specialister, t ex kardiologer och internmedicinare.
 

Kontaktuppgifter

Vid frågor kontakta:
Jeanette Kembro Johansson
E-post:
jeanette.kembro@vgregion.se
Tel: 031-343 69 01
 

Sidansvarig: Katarina Englund|Sidan uppdaterades: 2015-03-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?