Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Undersökningar

Procedur

Deltagarna ska ha fastat i minst fyra timmar. Undersökningarna genomförs på Östra sjukhuset och tar ca 3 timmar inklusive fika. Efter att ha fått information om undersökningarna skriver deltagaren på ett samtycke om att deltaga i studien och förutsättningarna för deltagandet.

Enkäter

Med hjälp av två omfattande frågeformulär kartläggs bl a förekomst av olika yrkesexponeringar, yttre luftföroreningar, socioekonomiska faktorer, livsstilsfaktorer, kostvanor och psykosociala förhållanden. Det ena formuläret skickas hem och tas med vid besöket, den andra fylls i på plats eller görs klart hemma i efterhand.

Kliniska undersökningar

Blodtryck
Blodtrycket tas två gånger efter 5 min vila med en automatisk blodtrycksmätare.

Antropometriska mått
Det tas längd, vikt och midje- och stussmått med kläder men utan skor.

Bioimpedans
Uppskattning av kroppssammansättning, mätt med hjälp av impedansmätning samtidigt som kroppsvikten mäts.

EKG
Elektrokardiografi (EKG) innebär registrering av hjärtats elektriska aktivitet. Den sker med fyra elektroder som placeras på hand och fotleder och sex elektroder på bröstkorgen. De olika avledningarna speglar hjärtats olika delar.

Arteriografi
Detta är en undersökning som görs för att mäta elasticiteten i stora kroppspulsådern. Det ger ett mått på graden av åderförkalkning. Undersökningen tar ca 5 minuter att genomföra och görs med en blodtrycksmanschett som är kopplad till arteriografen.

Näsepitelprov
Detta är ett prov som tas i näsan för att mäta inflammationsmarkörer.

NO
Deltagarna undersöks med avseende på utandat kväveoxid (NO) som speglar förekomsten av inflammation i luftvägarna. Nivåerna i utandningsluft mäts genom att deltagarna blåser i en apparat som omedelbart ger besked om vilka nivåer de har.

Spirometri
Vid spirometri undersöks lungfunktionen genom mätning av den maximala volym man kan andas ut på en sekund, FEV1. Även storleken på en maximal utandning, vitalkapacitet, FVC, mäts. Samtidigt görs ett reversibilitetstest där man kan se om en eventuell muskelsammandragning i de muskler som omger luftvägarna återgår till ett normalt avslappnat tillstånd när det ges läkemedel. Sådana muskelsammandragningar är vanliga hos astmatiker.

PEx
PEx-undersökning görs med avseende på lungor och luftvägar. Det innebär att det samlas in partiklar från utandningsluften (PEx, particles i exhaled air). Partiklarna bildas från det slemskikt som bekläder slemhinnan i de perifera luftvägarna, och speglar detta slemskikts kemiska sammansättning.

Blodprover
Blodprover tas för analys av blodsocker och blodfetter. Svar på dessa skickas hem till deltagaren. Blodprov kommer också att frysas för senare analyser av olika inflammationsmarkörer och ämnesomsättningsprover och dessutom är målsättningen att studera sjukdomsspecifika kandidatgener för att se på samband med hjärt-kärl-, lung- och metabola sjukdomar.

Stegräknare
Deltagarnas fysiska aktivitet mäts under en vecka med hjälp av en stegräknare som fästs i ett skärp eller i byxlinningen.
 

Kontaktuppgifter

Vid frågor kontakta:
Jeanette Kembro Johansson
E-post:
jeanette.kembro@vgregion.se
Tel: 031-343 69 01
 

Sidansvarig: Katarina Englund|Sidan uppdaterades: 2015-03-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?