Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Levnadsvanor och barnfetma

Övervikt och fetma bland barn har blivit ett så stort folkhälsoproblem att vissa forskare befarar att barn som föds idag har en kortare förväntad livslängd än sina föräldrar. En mängd faktorer har samband med övervikt och fetma bland barn. Omständigheter tidigt i livet, exempelvis amning och tidpunkt för introduktion av fast föda, har visat sig påverka risken att drabbas av övervikt. Miljön i hemmet påverkar risken för övervikt från tidig barndom till sena tonår; exempelvis tillgången på mat och de vuxna förebildernas levnadsvanor. Efterhand som ungdomarna blir alltmer självständiga ökar betydelsen av inflytande från kompisar och media samt stillasittande framför TV och dator.

Forskargrupperna på EPSO arbetar med ett flertal projekt som fokuserar på ovanstående samt även befolkningsstudier vars syfte är att förutsäga konsekvenser senare i livet. Resultat från epidemiologiska studier används för att planera och utvärdera strategier vars syfte är att förebygga sjukdom under hela livet. Vårt huvudsakliga mål är att förbättra hälsan i befolkningen redan tidigt i livet.
 

Sidansvarig: Katarina Englund|Sidan uppdaterades: 2015-05-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://medicine.gu.se/avdelningar/samhallsmedicin_folkhalsa/Socialmedicin-och-epidemiologi/forskning/levnadsvanor-och-sjukdom-over-livscykeln/levnadsvanor-och-barnfetma/
Utskriftsdatum: 2019-11-15