Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Deltagarstyrd forskning för jämlik hälsa

 

Folkhälsogrupp Jämvikt är ett forskningsinriktat hälsofrämjande projekt. Syftet är att öka människors förutsättningar att leva ett mer hälsosamt liv, med fokus på hälsosam vikt.

Verksamheten bedrivs med kontaktgruppernas behov som utgångspunkt utifrån följande strategier:
• Bekräfta och förmedla kunskap
• Tydliggöra och underlätta pågående hälsofrämjande arbete
• Stödja implementering av långsiktigt folkhälsoarbete
• Underlätta för spridande av normkritiska perspektiv och interkulturell kompetens

Folkhälsogrupp Jämvikt bygger på deltagarstyrning, dvs medborgare och lokalt verksamma professionella skall ha en central position när det gäller att avgöra vilka åtgärder som skall vidtas och hur forskningen kring verksamheten skall bedrivas. Individer och grupper får stöd i att utveckla kunskap om hälsa utifrån sina egna förutsättningar.

En av de många sjukdomar som uppstår genom en kombination av orsaker på strukturell och individuell nivå och som drabbar olika i olika samhällsgrupper, är fetma. Den som har fetma riskerar dessutom att bli diskriminerad vilket kan bidra till problem med skam och skuldkänslor förknippade med bland annat mat. Åtgärder för att främja en hälsosam vikt bör kännetecknas av att de stärker självkänsla, matglädje och rörelseglädje. Inriktningen kan vara att minska stress, främja goda sömn- och matvanor och/eller öka fysisk aktivitet – områden som är gynnsamma även för många andra aspekter av hälsan.

Att skapa goda förutsättningar för hälsosamma val som tillåter fler barn att nå och behålla en hälsosam vikt är ett av folkhälsoarbetets viktigaste mål. För att undvika ökad ojämlikhet och stress är det centralt att detta arbete bedrivs utifrån behov och problem som formuleras av de inblandade själva.

Folkhälsogrupp Jämvikt verkar också för att alla som arbetar med prevention och behandling av övervikt och fetma skall ha ett evidensbaserat arbetssätt.
 

Informationsfolder om Folkhälsogrupp Jämvikt

Kontaktuppgifter

Moa Hallmyr Lewis, folkhälsovetare. moa.hallmyr.lewis@gu.se
Samordnare. Områdesansvarig och kontaktperson i Askim-Frölunda-Högsbo, Västra Göteborg, Angered och Östra Göteborg.

Anna Nilsfelt, dietist. anna.nilsfelt@vgregion.se
Kontaktperson i Angered och Östra Göteborg

Ulrika Åhs Jonsson, dietist. alrika.ahs.jonsson@vgregion.se
Områdesansvarig och kontaktperson i Centrum och Majorna-Linné.

Maria Magnusson, Med.dr, dietist med specialisering inom folkhälsa (inriktning primärvård och skola), sjuksköterska. maria.magnusson@allmed.gu.se, 031-786 6118
Projektledare
 

Sidansvarig: Katarina Englund|Sidan uppdaterades: 2015-08-31
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?