Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hälsoresursprojektet

Hälsoresursprojektet bedrivs av forskargruppen GendiQ vid enheten för socialmedicin och epidemiologi. Projektet undersöker vilka individuella, organisatoriska och samhälleliga faktorer som påverkar att sjukskrivna personer återgår i arbete, och vilka faktorer som främjar att personer inte blir sjukskrivna överhuvudtaget.

Projektets specifika syften är att:

  • Undersöka skillnader i självrapporterad hälsa mellan ett generellt befolkningsurval och två incident sjukskrivningsurval
  • Undersöka vilka arbetsrelaterade faktorer som främjar att människor återgår i arbete efter en sjukskrivning
  • Undersöka vilka levnadsförhållanden, d v s individrelaterade och psykosociala faktorer, som främjar att människor återgår i arbete efter en sjukskrivning
  • Undersöka vilka faktorer som under själva rehabiliteringen fungerar som resurser respektive hinder i processen från sjukskrivning till arbetsåtergång

 

Två datainsamlingsperioder

Hälsoresursprojektet är en longitudinell kohortstudie med initialt två datainsamlingsperioder. Den första genomfördes under våren 2008 och den andra genomfördes under hösten 2009. Målgruppen var alla personer i åldern 19 – 64 år som vid mättillfället var folkbokförda i Västra Götaland.

Hela studiepopulationen bestod av totalt tre urval: ett befolkningsurval, ett urval av sjukskrivna som var arbetsgivaranmälda och ett urval av sjukskrivna som var egenanmälda. SCB identifierade befolkningsurvalet genom att göra ett obundet slumpmässigt urval (OSU) från registret över totalbefolkningen (RTB).

Försäkringskassan identifierade de två sjukskrivningsurvalen genom att göra ett uttag från sina register över sjukskrivna.

Det arbetsgivaranmälda urvalet bestod av personer som anmälts sjukskrivna till Försäkringskassan av sin arbetsgivare från dag 15 i sjukfallet. Dessa personer hade alltså en anställning och varit sjukskrivna >14 dagar.

Det andra urvalet bestod av egenanmälda personer, vilket innebar de som av olika anledningar inte hade en arbetsgivare utan anmält sig direkt till Försäkringskassan från första sjukskrivningsdagen. I den gruppen ingick t.ex. egna företagare, arbetslösa och studerande.

I den första datainsamlingen under våren 2008 deltog totalt 7 835 personer varav befolkningsurvalet bestod av 4 027 personer, det arbetsgivaranmälda urvalet av 3310 och det egenanmälda urvalet av 498.

Projekt med data från Hälsoresursprojektet

Flera projekt har använt data från Hälsoresursprojektet:


Kontaktperson
Kristina Holmgren - kristina.holmgren@gu.se
Tel.nr.: 031-786 68 63

Sidansvarig: Katarina Englund|Sidan uppdaterades: 2015-03-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?