Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hälsolitteracitet

I delområde ett är fokus kring hälsolitteracitet, det vill säga förmågan att förvärva, förstå och använda information om hälsa. Delområdet kan därför sägas fokusera på en samhällsnivå till skillnad från de andra två delområdena som fokuserar på specifika arenor eller miljöer.

I doktorandprojektet Social ojämlikhet i tillgången till vård för psykisk ohälsa – relevans av genus, klass och etnicitet? vill vi öka kunskapen om social ojämlikhet i tillgång till vård för personer med depressions- och ångestsjukdom. Projektet består av fyra studier. Två epidemiologiska studier baseras på redan insamlade data och två kvalitativa studier baseras på intervjuer med personer med depressions- och ångestsjukdom. De kvalitativa studierna kommer att fokusera på tillgång till vård ur ett intersektionellt perspektiv.

Kontakta Sara Olsson för mer information om projektet.

 

I projektet Stöd för hälsofrämjande beslut i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen undersöker vi vad personer med depression och ångest har eller hade för behov av stöd och information i samband med sjukdom och i sjukskrivningsprocessen. Vi vill skapa ett underlag för en hemsida eller mobilapplikation, dit man kan vända sig för att få veta mer om sjukskrivning och hur man kan främja sin hälsa och återgång i arbete. I projektet deltar tidigare eller nuvarande sjukskrivna för depression/ångest genom hela processen för att ge viktiga synpunkter för att beslutsstödet ska bli optimalt för målgruppen.

Kontakta Robin Fornazar för mer information om projektet.

 

Tidigare projekt

Sedan en tid har det pågått forskning kring ämnet hälsolitteracitet och ett projekt som är bakgrund till detta delområde är hälsolitteracitetsprojekt.

 

Gunnel Hensing - Hälsolitteracitet del 1

Hälsolitteracitet del 2

Sidansvarig: Katarina Englund|Sidan uppdaterades: 2018-04-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?