Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tidig identifiering vid risk för sjukfrånvaro - en RCT-studie (TIDAS)

Tidig identifiering av personer som riskerar sjukfrånvaro på grund av arbetsrelaterad stress. En randomiserad kontrollerad studie av personer som söker för fysiska och psykiska besvär hos primärvården.

Det saknas metoder och praxis inom primärvården för den viktiga uppgiften att tidigt identifiera personer som riskerar att bli sjukskrivna på grund av arbetsrelaterad stress. Men arbetsrelaterad stress är vanligt och kan orsaka ohälsa och sjukskrivning. Därför är det en viktig fråga för både samhället och primärvården att hitta de som riskerar att drabbas, inte minst för att förebygga sjukfrånvaro eftersom det kostar så mycket mer att återgå i arbete efter en sjukskrivning än att inte bli sjukskriven alls.

Det är både kvinnor och män som söker för olika stressrelaterade besvär, och majoriteten söker sig ofta till primärvården, ofta långt innan en sjukskrivning är aktuell. Trots detta kan det vara så att varken patienten eller läkaren är medvetna om att de symptom patienten söker för kan vara orsakade av arbetet och den stress som patienten utsätts för där. Det finns dock ett frågeformulär, Work Stress Questionnaire (WSQ), som är utvecklat för att tidigt identifiera riskpersonerna.

Syftet med det här projektet är att undersöka om systematisk användning av WSQ kan minska antalet sjukskrivningsdagar 12 månader framåt hos icke-sjukskrivna kvinnor och män som söker till primärvården för fysiska och psykiska besvär. Interventionen består av att läkaren utbildas i att använda WSQ, patienten fyller i WSQ, läkaren ger återkoppling i relation till WSQ och diskuterar riktade åtgärder som kan förebygga sjukskrivningsrisken.

Datainsamlingen är slutförd och ett studieprotokoll har publicerats i BMC Public Health (länk till artikeln). Vidare har registeruppföljning på sjukfrånvaro från Försäkringskassan inhämtats, och på läkemedelsuttag (via socialstyrelsens läkemedelsregister) och behandling (via Västra Götalandsregionen Vega-databas) gjorts. Initialt planeras tre jämförande studier att genomföras.

Datainsamlingen är slutförd och ett studieprotokoll har publicerats i BMC Public Health (länk till artikeln). Registeruppföljning på sjukfrånvaro har inhämtas från Försäkringskassan, på läkemedelsuttag via socialstyrelsens läkemedelsregister och på behandling via Västra Götalandsregionen Vega-databas. Till att börja med planeras tre jämförande studier.

För att utvärdera primärvårdsläkarnas uppfattning om att systematiskt arbeta med WSQ görs processutvärdering dels kvalitativt i form av fokusgruppsdiskussioner, dels kvantitativt genom enkätfrågor.
 

Kontaktinformation

Kristina Holmgren, projektledare

Telefon:
031 - 786 57 26

Sidansvarig: Katarina Englund|Sidan uppdaterades: 2017-07-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?