Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Prevention of sickness absence - PRESA

PRESA (Swedish network for research on the prevention of sickness absence with common mental disorders) startade 2014 efter initiativ från Gunnel Hensing som är ansvarig för forskningsprogrammet New Ways. Syftet med PRESA är att skapa ett forskningssamarbete för att stärka arbetsplatsers förmåga att stötta arbetstagare med depression och ångest att förbli i arbete, förebygga sjukfrånvaro och främja återgång till arbete bland redan sjukfrånvarande. 

Forskarna inom nätverket tillhör universiteten i Göteborg, Lund och Linköping och har ett gemensamt forskningsområde i depression och ångest. Forskarna från Göteborg har fokus på tidig upptäckt av risk för sjukfrånvaro och tidig upptäckt av depression och ångest i primärvården, arbetsförmåga och depression och ångest samt stöd vid återgång i arbete i samband med depression och ångest. I Lund har man utvecklat metoder för att stötta återgång i arbete och stötta individer som är sjukfrånvarande pga. depression och ångest. I Linköping har forskarna långvarig erfarenhet kring forskning om arbetsplatsers förmåga att stötta arbetstagare i arbete eller under rehabilitering och nyligen har man ett fokus på framför allt depression och ångest. Det finns flera pågående studier i nätverket där man fokuserar på socioekonomiska ojämlikheter i sjukskrivning och rehabilitering. 

Just nu pågår ett arbete med att utöka gruppen till att också inkludera forskare vid Karolinska Institutet.

Kontaktinformation

Gunnel Hensing

Telefon:
031-786 68 62

Sidansvarig: Katarina Englund|Sidan uppdaterades: 2016-07-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?