Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

SPIRA - Sekundärprevention i primärvården - implementering av metoder för minskat riskbruk av alkohol

År 2009 påbörjades SPIRA-studien med syftet att studera hur metoder som kan upptäcka riskbruk av alkohol hos patienter på vårdcentraler kan implementeras. Deltagande vårdcentraler fick utbildning enligt två olika modeller för att uppmärksamma och behandla riskbruk hos patienter som sökte vård. Detta utifrån ett enkelt koncept som också är applicerbart på andra livsstilsfrågor. En anledning till att SPIRA-studien startades var att trots att man vet att rådgivning i 15-20 minuter vid missbruk/missbruk av alkohol är effektivt, har implementeringsprocesser inom området studerats mycket lite i Sverige.

Kvantitativ och kvalitativ uppföljning av SPIRA har genomförts med hjälp av intervjuer med ledningspersoner inom primärvården och enkäter till deltagande patienter och personal. Hittills har också en artikel utifrån SPIRA-studien publicerats och en masteruppsats skrivits. Inom kort kommer data från fokusgrupper med vårdpersonal att bearbetas och analyseras.

Resultat
Det är bättre att använda systematisk screening än att identifiera risk- och missbrukare via den ordinarie konsultationen. Se artikel i högermenyn: Comparison of Systematic Versus Targeted Screening for Detection of Risky Drinking in Primary Care.

Uppföljning
Efter 4-12 månader visade det sig att rådgivning minskade konsumtionen. Rådgivning gjordes huvudsakligen med 5-A (Whitlock 2002) eller kort MI.

Kommande analyser
Dels kommer analyser av efficacy utföras och dels skall kvalitativa analyser av implementeringsprocessen utföras.

Finansiär
Huvudsakligen FHI.

 

Sidansvarig: Katarina Englund|Sidan uppdaterades: 2015-03-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?