Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

SPIRA - Sekundärprevention i primärvården - implementering av metoder för minskat riskbruk av alkohol

Finansiering
Detta treåriga projekt (hösten 2008-2011) finansieras av Statens folkhälsoinstitut och avser att bemöta bristen på studier på området, i första hand avseende implementering, dvs. att metoder för att tidigt uppmärksamma riskbruk av alkohol blir en del av rutinvården på vårdcentraler. Studien görs som en kontrollerad studie med slumpmässigt urval. I SPIRA-studien studeras två olika metoder för hur sekundärprevention av alkoholskador på vårdcentraler kan ökas och förbättras.

Frågeställningar

  • Hur kan kort alkoholrådgivning införas som rutinverksamhet i primärvården?
  • Är screening och Early Identification (att ställa frågor om alkohol om det verkar relevant) lika effektivt för att upptäcka riskbruk (dvs. upptäcks lika många personer med riskbruk)?
  • Vilken är coachens betydelse för implementeringsprocesser och varaktighet?
  • Passar 5 A (kort rådgivningsmodell; assess, advice, agree, assist, arrange) som koncept och metod för alkoholpreventivt arbete på vårdcentral?
     

Deltagare
Deltagande vårdcentraler i sex landsting kommer att randomiseras till en av fyra interventionsgrupper. Vårdpersonalen ges utbildning inom riskbrukfrågor, metoder för identifiering av patienter med riskbruk samt hur detta åtgärdas. I hälften av fallen kommer vårdcentralerna att använda ett standardiserat screeninginstrument (AUDIT-C), övriga använder Early Identification. Hälften av vårdcentralerna kommer att få en coach i syfte att stödja och motivera personalen till arbete med riskbruksfrågor. Processer och effekter utvärderas och följs upp genom intervjuer med primärvårdsområdeschefer, vårdcentralschefer, coacher och vårdpersonal samt genom enkät till vårdpersonal och patienter efter 6, 12 och 24 månader.

 

 

 

 

Medverkande vårdcentraler

Forsen, Malmberget
Malmberget, Malmberget
Graniten, Kiruna
Ljungskile, Ljungskile
Gamlestadstorget, Göteborg
Källtorp, Trollhättan
Mantorp, Mantorp
Såpkullen, Norrköping
Karlsborg
Primapraktiken, Trollhättan
Allemanshälsan, Nol
Norrmalm, Skövde
Johannesvården, Västra Frölunda
Majorna, Göteborg
Högsbo, Göteborg,
Eriksberg, Göteborg

Februari 2012
Insamlingsarbetet är insamlat och det har kommit in mycket material. Det mesta är inlagt i SPSS och analysarbetet har påbörjats. Under maj/juni kommer det bli uppföljningar på vårdcentralerna.

Augusti 2011
För närvarande är 15 vårdcentraler med i projektet. Personalen får utbildning och patienter har börjat tillfrågas om alkoholvanor för en baslinjemätning. Under fyra veckor därefter kommer patienter att få fylla i en enkät, samt att personalen tar upp alkoholfrågor med dem.

Datainsamlingen har pågått under hela våren 2011. Det har inkommit svar från både personal och patienter. Det har registrerats ca 6000 olika saker i ett statistikprogram.

Hösten 2011 börjar många vårdcentraler med en vidareutbildning. Interventionen kommer äga rum i oktober till december.

 


 

 

 

Sidansvarig: Katarina Englund|Sidan uppdaterades: 2015-03-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?